Bijna 70 procent van de studenten leent bij: gemiddeld 700 euro per maand

Geschreven door Beau de Lange wendels

Zeven op de tien studenten leenden vorig jaar geld bij DUO om te kunnen studeren. Gemiddeld gaat het om een bedrag van 700 euro per maand.

Met de invoering van het leenstelsel in 2015 is het aantal studenten dat geld leent volgens het CBS substantieel gegroeid. Rond 2010, toen de basisbeurs nog bestond, had van de 19-jarige studenten 26 procent een studielening.

In 2018 leende 65 procent van de 19-jarige studenten geld voor hun studie. Uit de CBS-cijfers blijkt verder dat studenten naarmate ze ouder worden, vaker gaan lenen.

Studenten lenen niet alleen meer, ze verdienen ook meer bij. Vorig jaar was dat gemiddeld 550 euro per maand. Dat komt niet doordat meer studenten zijn gaan werken; dat percentage is stabiel rond de 85 procent. De hogere verdiensten komen vooral doordat werkende studenten meer uren zijn gaan werken of tegen een hoger uurtarief.

De inkomsten van studenten staan onder druk door de coronacrisis. Veel bijbanen - in onder meer de horeca en als medewerker bij evenementen - zijn daardoor weggevallen. Dat betekent dat studenten andere bronnen van inkomsten moeten zien te vinden, of dat ze meer gaan lenen.Onze krant nog niet ontvangen?