'Stadslandbouw Oosterwold moet en kan beter'

Geschreven door Beau de Lange wendels

De helft van de grond in nieuwbouwwijk Oosterwold in Almere moet gebruikt worden voor stadslandbouw, maar dat doet zo'n 20 procent van de bewoners niet volgens de gemeente.

Ook onderzoekers van de Wageningen Universiteit en de Aeres Hogeschool constateren dat bewoners dat niet altijd doen. Het zou gaan om 15 procent. Dat blijkt uit een enquête die onder de bewoners is gehouden. Volgens gemeente en onderzoekers kan en moet het beter.

Oosterwold is een bijzondere wijk, omdat bewoners naast de bouw van hun huis ook verantwoordelijk zijn voor het aanleggen van wegen, vuilwaterafvoer en de inrichting van de grond volgens bepaalde regels. Uit onderzoek blijkt dat bijna een derde van de bewoners de regels niet opvolgt. Ook wat betreft stadslandbouw worden ze niet altijd nageleefd.

De regel dat 50 procent van de grond gebruikt moet worden voor stadslandbouw is duidelijk. Alleen zijn er niet genoeg kaders die aangeven wat je daar dan van kunt verwachten. Als je kiest voor fruitbomen, hoeveel zouden er dan moeten staan? Worden het kippen of schapen, hoeveel moeten er dan rondlopen? De gemeente wil samen met de bewoners de komende tijd komen tot concrete richtlijnen, waarna boa's, buitengewoon opsporingsambtenaren, kunnen controleren.

Ook onderzoekers van de Wageningen Universiteit en de Aeres Hogeschool houden zich bezig met het vraagstuk stadslandbouw. Onlangs vroegen ze aan de bewoners via een enquête hoe zij zelf vinden dat het gaat en hoe het verder moet.

Daaruit kwam naar voren dat veel bewoners het idee van stadslandbouw wel omarmen, maar niet altijd weten hoe ze het moeten aanpakken. Volgens Jan-Eelco Jansma van de Wageningen Universiteit (WUR) is er meer hulp en samenwerking nodig om dit unieke experiment te laten slagen. Het idee is om de stad en landbouw met elkaar te verbinden. "Normaal gesproken wordt landbouwgrond opgeofferd voor een woonwijk. Hier proberen we het te combineren. Dat is niet altijd makkelijk want landbouw is een vak apart, maar het is zeker wel mogelijk", aldus Jansma.


Onze krant nog niet ontvangen?