Huizenprijs schrikt Almeerse kopers af

Geschreven door Redactie

De huizenprijzen in Almere zijn zo hoog geworden dat Almeerse kopers afhaken.

Toch blijft er veel vraag naar woningen, vooral gezinnen uit Amsterdam en expats zoeken hun heil in de stad. Het aanbod is daardoor krap en de prijzen blijven stijgen, al gaat het wel minder hard. Dat blijkt uit de begroting van de gemeente Almere, die onlangs is gepresenteerd. 

Voor de Almeerse starters worden de gezinswoningen te duur. De gemiddelde prijs van een koopwoning in Almere is nu 310.000 euro, net iets onder het landelijk gemiddelde. De groep die de gezinswoningen kan betalen, heeft weinig interesse in het aanbod. Dit zijn dan ook de woningen die langer te koop staan.  

Laurien van der Oest, NVM-voorzitter afdeling Flevoland, laat weten dat de prijzen ook in de rest van de provincie stijgen. Maar ze wijst er ook op dat de rentestand momenteel dusdanig positief is dat de maandlasten relatief laag zijn. Dat maakt het volgens haar aantrekkelijk om een huis te kopen. 

Voor starters is het extra lastig om een woning te kopen omdat de banken streng zijn. Hoewel de potentiële kopers de maandlasten vaak prima kunnen opbrengen, komen ze niet in aanmerking voor een hypotheek. Van der Oest ziet dat starters gedwongen langer bij hun ouders blijven wonen of woningen delen. Zij noemt deze ontwikkeling zorgelijk. 

Wat zeggen de landelijke cijfers? 

Landelijk gezien is het aanbod van woningen met vijf procent afgenomen, terwijl de prijs van de woningen met ruim zeven procent is gestegen. Dat blijkt uit de woningmarktcijfers over het derde kwartaal van 2019, gepubliceerd door de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). 

Volgens Gaby Balkema, voorzitter van NVM-vakgroep Wonen, hebben deze ontwikkelingen tot gevolg dat steeds minder mensen kunnen instappen op de woningmarkt. Zij wijst erop dat het voor starters lastig is om de kosten die horen bij aanschaf en aankleding van het huis op te brengen: “Voor een gemiddelde woning heb je tegenwoordig een bovengemiddeld salaris nodig.” 

De starters die nog wel in staat zijn een woning te kopen, staan voor een hele andere opgave. Uit onderzoek van de NVM blijkt dat met name jongeren woningen kopen in de minder energiezuinige labelklassen C, D en E. Dat houdt in dat zij de komende jaren flink moeten investeren in verbetering van hun woningen. In Almere is dit niet aan de orde. Daar zijn vrijwel geen woningen te vinden met een lager energielabel dan C.

Onze krant nog niet ontvangen?