Belastingadviseurs: Geen reden om pas in 2022 belasting voor spaarders te verlagen

Geschreven door Redactie

De Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB) ziet geen reden waarom in 2020 de spaartaks niet verlaagd kan worden, schrijft de beroepsvereniging vrijdag in een reactie op antwoorden op Kamervragen van Menno Snel, staatssecretaris van Financiën. 

Voor spaarders staat de aanpassing van de belasting momenteel op de planning voor 2022. Volgens Snel kan de taks niet eerder verlaagd worden, omdat de IT-systemen voor de aangifte van de voorlopige aanslag minstens vijftien maanden vóór aanvang van een belastingjaar klaar moeten zijn.

Dit probleem kan snel opgelost worden, zegt de NOB. De spaartaks kan zo al op 1 januari 2020 verlaagd worden. De NOB zegt een paar “pragmatische work arounds” te hebben aangedragen. Hiermee kunnen problemen worden opgelost. “Dit kan gezien worden als een eerste stap op weg naar de langetermijnoplossing waar het kabinet naartoe aan het werken is”, aldus de beroepsvereniging.

De belasting op spaargeld in box 3 kan verlaagd worden in 2022, staat in de huidige plannen van het kabinet. Daar staat een hogere heffing op beleggingen tegenover. Een verlaging van de spaartaks is nodig omdat tegenwoordig spaargeld vrijwel niets meer oplevert. Een deel van de spaarders betaald hierdoor meer aan vermogensrendementsheffing dan dat ze profiteren van hun spaarcenten.

Het dossier zal vandaag opnieuw behandeld worden, wanneer de Tweede Kamer het Belastingplan 2020 behandelt.


Onze Ambassadeurs