Politie opende ten onrechte kluisjes op Baken Park Lyceum

Geschreven door Redactie

De politie Almere heeft ten onrechte kluisjes geopend tijdens een grote onaangekondigde kluisjescontrole op het Baken Park Lyceum in Almere. De controle op 6 oktober was bovendien niet aangemeld bij de burgemeester en dat had wel gemoeten.


Dit staat allemaal te lezen in de beantwoording op vragen van NIDA Almere over de actie. Die partij vroeg zich af of de controle wel mocht en of de burgemeester op de hoogte was. Controleren mag, maar de politie heeft bij zoiets alleen een ondersteunende rol. Medewerkers van de school moeten de kluisjes openmaken. Als er iets verdachts wordt aangetroffen moet een officier van justitie beslissen of er een formele doorzoeking van de politie mag plaatsvinden. Dat is in dit geval niet gebeurd. 


De school had ook vooraf met de burgemeester moeten overleggen over de doorzoeking. Dit hoeft niet bij een ingeplande controle, die kan de school op eigen gezag uitvoeren. Maar als het gaat om een 'tussentijdse onaangekondigde algemene controle als gevolg van incidenten in of rond school', dan moet de controle wel gemeld worden. Omdat deze doorzoeking werd gedaan nadat er vuurwerk werd afgestoken bij de school, was hier sprake van een controle naar aanleiding van een incident. Burgemeester Weerwind werd hierover pas achteraf geïnformeerd en dat had vooraf gemoeten. Hij benadrukt dat kluisjescontroles dus wel zijn toegestaan. Scholen kunnen de controles opnemen in hun eigen regels. 


De school wil inhoudelijk niet reageren op de onrechtmatige controle en verwijst naar de politie. Die schreef eerder op Facebook vaker dit soort controles te gaan doen. Het gaat dan om reguliere controles waarbij de politie een ondersteunende rol heeft. 


Er werd overigens geen vuurwerk aangetroffen tijdens de doorzoeking op het Baken Park Lyceum.

Onze Ambassadeurs