Staatsbosbeheer stuurt 150 Konikspaarden onnodig naar slacht

Geschreven door Redactie

Staatsbosbeheer stuurt 150 Konikspaarden onnodig naar de slacht 


Onder de 150 paarden zijn ook veulens en drachtige merries.

Staatsbosbeheer probeert de families zo lang mogelijk bij elkaar te houden, maar alleen al het vangen, registreren, eventueel chippen en transporteren brengt grote stress met zich mee. Laat staan de verdoving en de slacht. Daarnaast belanden stresshormonen in het vlees, met als gevolg een slechtere smaak. Staatsbosbeheer heeft nog niet laten weten hoe het stressfactoren gaat voorkomen.                              


Staatsbosbeheer bedreigt in het wild levende dieren met de dood. In natuurgebied Oostvaardersplassen zijn 150 Konikspaarden ten dode opgeschreven: er zou hier geen plaats meer voor ze zijn. De geselecteerde Konikspaarden staan inmiddels in de vangweide, nietsvermoedend, in afwachting van wat komen gaat. De tijd dringt. Een groot aantal paarden eindigde inmiddels al in het abattoir. Voorheen werd een aantal paarden uit dit gebied ondergebracht in o.a. Spanje, Wit-Rusland, en op Texel. Dat zou ook nú weer moeten gebeuren.  

In een brandbrief nemen diverse organisaties het initiatief enkele sponsoren van Staatsbosbeheer als Shell, Greenchoice en Club Groeneveld op te roepen hun verantwoordelijkheid te nemen en mee te zoeken naar een positieve oplossing voor de nog levende dieren en daarna te anticiperen op de toekomst. Particuliere organisaties en burgers wordt ook gevraagd aan deze oproep gehoor te geven. De oproep luidt:

• Breng Staatsbosbeheer op andere gedachten! Zoek binnen Europa een geschikt natuurgebied voor de Konikspaarden.  

• Boor uw internationale netwerk aan.

• Adopteer de Konikspaarden, of sponsor ze: er is reeds een groot terrein gevonden waar ze, mits vergezeld van financiële steun, kunnen worden gehuisvest.


De initiatiefnemers hopen met deze oproep het leven van de resterende paarden te kunnen redden. Meer informatie is te krijgern op telefoonnummer: 06-19344199 (Essie) of 06-54224716 (Merel). 





Onze Ambassadeurs