Studenten mogen weer loten voor studie

Geschreven door Redactie

Hogescholen en universiteiten mogen weer gebruik maken van lotingen bij de selectie van studenten. Dat meldt de Rijksoverheid. Loten wordt daarmee één van de instrumenten die de onderwijsinstellingen kunnen gebruiken tegen kansenongelijkheid.

Dit geldt dus ook voor Hogeschool Windesheim en Aeres Hogeschool. Beide zijn gevestigd in Almere.


“Sinds 2013 worden studenten voor numerus fixus-opleidingen decentraal geselecteerd op basis van zeker twee kwalitatieve criteria, bijvoorbeeld cijferlijsten en motivatiegesprekken”, meldt de overheid. “Uit onderzoek van de onderwijsinspectie blijkt dat de studentenpopulatie van deze opleidingen minder divers is dan andere opleidingen. Dit wijst mogelijk op verminderde toegankelijkheid van de opleidingen voor bepaalde groepen aspirant-studenten. Door loting toe te voegen wordt de kansenongelijkheid aangepakt”. 


Verschillende opleidingen willen meer maatwerk toepassen in de selectieprocedures. Daarom wordt met dit wetsvoorstel decentrale loting toegevoegd als selectiemethode bij alle z.g. associate degree-opleidingen en bacheloropleidingen met een numerus fixus.

Onze Ambassadeurs