Asscher blijft. Of toch niet

Geschreven door Redactie

Achter de schermen woedt in de PvdA een felle discussie over de positie van Lodewijk Asscher. Kritische leden vragen zich af of hij wel lijsttrekker kan blijven na het snoeiharde rapport over de toeslagenaffaire. "Trek je conclusie, Lodewijk!" is veel gehoorde kreet. Asscher moet zijn verantwoordelijkheid nemen en opstappen, vindt een PvdA-collega.

"Het is heel moeilijk uit te leggen wat er is gebeurd in de toeslagenaffaire en de rol die Asscher daarin heeft gespeeld." 


Asscher maakte gisteravond op Facebook in het openbaar excuses voor zijn rol in de toeslagenaffaire. "De constateringen over mijn eigen rol hierin zijn pijnlijk en vervullen me met schaamte", schrijft Asscher. Het is een direct antwoord op de discussie die binnen de partij speelt. In een appbericht schrijft Asscher aan de critici binnen de PvdA: "Alle begrip voor de vragen hoe hiermee om te gaan." Hij wijst hen naar het stuk dat hij heeft geschreven op Facebook. 


Ook in andere appgroepen van PvdA'ers die betrokken zijn bij de campagne wordt fel gediscussieerd. Er wordt hardop gezegd dat Asscher feitelijk medeverantwoordelijk is voor het ongekende onrecht en de ellende en daardoor niet door kan. 


De messen worden geslepen, zegt een PvdA-lid dat anoniem wil blijven. "Zijn positie staat op het spel." Asscher moet zelf zijn verantwoordelijkheid nemen en opstappen, vindt een ander. "Het zou hem sieren als hij niet zou afwachten."

Onze Ambassadeurs