Nationaal Park Nieuw Land wil 2021 soorten tellen

Geschreven door Redactie

Het Nationaal Park Nieuw Land wil komend jaar minimaal 2021 dier- en plantsoorten in het gebied tellen en roept daarbij de hulp in van vrijwilligers en kenners.
 Ze zijn op zoek naar alle soorten dieren, planten, maar ook 'leven op microniveau' zoals bodem- en waterdiertjes en insecten. 


Boswachter Hans-Erik Kuypers: "We bestaan nu twee jaar en we weten al van heel veel dieren en planten dat ze er zitten. Zo weten we dat er ruim 200 verschillende vogels en evenveel planten in het natuurgebied zijn. Maar vlinders bijvoorbeeld, of andere insecten, daar hebben we minder zicht op. Daarom zoeken we hulp van het publiek." 

In het jongste nationaal park van Nederland is nog nooit eerder op zo'n grote schaal geïnventariseerd welke dieren en planten er leven. Er worden wel veel waarnemingen vastgelegd van vooral vogels in de Oostvaardersplassen, en ook op de Marker Wadden en in de Lepelaarplassen. Maar het natuurpark wil een nog beter beeld krijgen van de natuurlijke rijkdom van het gebied door het "2021 Soortenjaar" te organiseren.


Via een app kunnen bezoekers het hele jaar door waarnemingen met foto's invoeren. En ook al is het jaar nog maar net begonnen, er zijn al ruim honderd waarnemingen ingevoerd. "De zeearend, maar ook de bruine boszanger zijn al gespot. Met name die laatste is redelijk uniek voor Nederland", zegt Kuypers. 


Onze Ambassadeurs