Almere City FC heeft de schaapjes op het droge

Almere City FC wint vanavond met 3-0 tegen FC Dordrecht.

In een moeizaam duel vallen alle doelpunten in het laatste kwartier.

Faris Hammouti is de gevierde man. Hij opent de score en brengt de thuisploeg in extra tijd de derde treffer. Tussendoor is het Damon Mirani die alweer zijn vijfde van het seizoen maakt. Uiteraard met een kopbal uit een corner.

,,We gaan niet terug naar wat er was, maar bewegen vooruit naar wat er gaat zijn”, het is een passage uit het rijm van de 22-jarige dichteres Amanda Gorman tijdens de inauguratie van de Amerikaanse president Joe Biden. Het rijm gaat de wereld rond met een boodschap van hoop en eenheid, maar voetbalsupporters van Almere City FC in het bijzonder kunnen er ook wat bij voelen. De zin is een goede omschrijving van waar de club in Almere de afgelopen seizoenen aan bouwt in de hoop de Eredivisie te bereiken.

Soms is de ‘beweging vooruit naar wat gaat zijn’ uitermate stroperig. Almere City FC kan dat na de wedstrijd tegen FC Dordrecht onderstrepen. Faris Hammouti lijkt tegen de Dordtenaren niet zijn dag te hebben. De middenvelder klauwt en ploetert, maar heeft het geluk niet aan zijn zijde. In het begin van de wedstrijd komt hij het dichtst bij een doelpunt. Nadat FC Dordrecht de eerste aanvalsgolf voor zijn rekening neemt, krijgt de middenvelder uit een standaardsituatie de bal voor de voeten. Hij jaagt de bal van dichtbij over.

In de tweede helft schiet Hammouti de ploeg schijnbaar naar een 1-0 voorsprong, maar scheidsrechter Bax oordeelt dat de alleskunner dat vanuit buitenspelpositie doet. Je ziet de onmacht van het gezicht van de nummer 10 afstralen.

Het is namelijk het tweede doelpunt van Almere City FC dat wordt afgekeurd. Bax vergalt het eerste feestje en voert daar een dubieuze reden voor aan. Verheydt kruipt bij een voorzet goed voor zijn tegenstander en lijkt de 1-0 in de eerste helft binnen te prikken. In de ogen van de leidsman zet de aanvaller de concurrent echter op ongeoorloofde wijze opzij.

‘Hoop’ is echter een groot goed. En zoals Gorman dicht: “Je ziet alleen het licht wanneer je het wil zien.” Hammouti gooit daarom alle last van zijn schouders door een voorzet van Tim Receveur tot doelpunt te verlengen. Daarna gaat het snel: Mirani verdubbelt de score met een kopbal uit een corner en Hammouti zet een streep onder de avond door in blessuretijd zijn directe tegenstander uit te kappen en bekwaam een hoek uit te kiezen. Overigens mooi om te vermelden: de assist komt van jeugdexponent Stije Resink, die nu ook statistisch zijn intrede maakt in de geschiedenisboeken.

Komt de hoop verkleed als een wolf in schaapskleren? Aan het einde van het weekend weten we of concurrenten De Graafschap en NAC zich hebben verslikt. SC Cambuur deed dat vrijdagavond in ieder geval niet; de ploeg van Henk de Jong wint met 5-1 van Jong PSV en blijft met Almere City FC op eenzame hoogte in de Keuken Kampioen Divisie.

De karavaan gaat nu op weg naar Breda, waar de ploeg van Ole Tobiasen op maandagavond 1 februari 21.00 uur de avondklok aftrapt tegen NAC Breda in het Rat Verlegh Stadion.