Tiny Houses uitkomst voor economische daklozen

Geschreven door Redactie

De Almeerse Stichting STILA wil in Oosterwold kleine huisjes gaan bouwen om economische daklozen een woonplek te kunnen bieden. Volgens Monique Onvlee van de stichting zijn economische daklozen een groot en groeiend probleem, niet alleen in Almere. "Het zijn mensen zoals jij en ik, maar die bijvoorbeeld door een scheiding of het overlijden van een partner hun woonruimte moeten verlaten. Ze verdienen vaak te veel voor een huurwoning en te weinig voor een hypotheek. Daarom vallen ze tussen wal en schip. Nu wonen ze vaak bij familieleden of vrienden op een kamer of zoldertje."

Stichting STILA wil deze mensen uitkomst bieden door het bouwen van Tiny Houses. Onvlee: "Hier in Almere Oosterwold hebben we een kavel van 10.000 vierkante meter waar wij speciaal voor die doelgroep dertig woningen bouwen. Het zijn doorstroomhuisjes. In de periode dat ze hier verblijven hopen we dat ze kunnen sparen en bijvoorbeeld met wat hulp wel een hypotheek kunnen krijgen, of een andere betaalbare woning kunnen vinden."

"Ik kan nergens terecht"

Rimko uit Almere heeft jarenlang als manager gewerkt en hij heeft co-ouderschap over twee kinderen. Sinds zijn scheiding is hij economisch dakloos. Hij is een van de dertig personen die in aanmerking komt voor een Tiny House van Stichting STILA in Oosterwold.

Vanwege de scheiding moest het huis van Rimko verkocht worden en sindsdien is hij thuisloos. Rimko: "De gemeente kon of wilde niks voor mij doen en urgentie kreeg ik niet. Op een huurhuis moet je acht jaar wachten en de koophuizen zijn te duur voor mij alleen. Ik wil voor mijn kinderen hier in Almere blijven, maar ik kan nergens terecht." Uiteindelijk kwam Rimko in een vakantiehuisje in Zeewolde terecht, dat niet bestemd is voor permanente bewoning. Hij mag zich daar dus niet inschrijven.

VVE is een obstakel

STILA heeft al 921 aanvragen gekregen voor de huisjes, waar Rimko er dus één van is. Alle bouwvergunningen zijn rond maar er is nog een grote hobbel te nemen. Onvlee: "We hebben te maken met een VVE (Vereniging van Eigenaren) die een inschrijfbedrag van 600 euro per huisgezin vraagt. En omdat wij gezien worden als onderneming komt daar ook nog een bedrag van 100 euro per maand, per woning bovenop. Dat kunnen we nu niet opbrengen."

Andere huiseigenaren betalen volgens Onvlee maar 60 euro. Om deze 'oneerlijke constructie' te kunnen veranderen probeerde Onvlee een eigen VVE op te zetten. Helaas werd dat door twee bewoners van Oosterwold tegengehouden. Ze zamelt nu met haar stichting spullen in om te verkopen, waarmee Onvlee hoopt genoeg geld binnen krijgt om de kosten van de VVE te betalen.

Hoop op gemeentelijke ondersteuning

Rimko kan nog tot mei in het vakantiehuisje blijven, daarna moet hij eruit. De eigenaar verhuurt het dan aan toeristen, waarmee hij meer verdient dan Rimko kan opbrengen. Hij hoopt dat er via de stichting genoeg geld binnenkomt of dat de gemeente het initiatief zal ondersteunen. "Ik denk dat het tijd wordt dat de mensen die economisch dakloos zijn een keer begrepen worden. En dat er wat voor ze gedaan wordt."







Onze Ambassadeurs