Notaris Prinsze definitief uit ambt ontzet

Geschreven door Redactie

De Almeerse notaris Maarten Prinsze is definitief uit het ambt ontzet. Het gerechtshof Amsterdam bevestigde dinsdag het besluit dat de kamer voor het notariaat een jaar geleden nam.

Aanleiding voor de ontzetting is de rol die de Almeerse notaris speelde in een voorgenomen transactie met buitenlands geld. De notaris vervalste enkele jaren geleden een brief, waardoor de indruk ontstond dat een cliënt de beschikking had over anderhalf miljard contante Venezolaanse Bolivars. Omgerekend was dat destijds zo'n 140 miljoen euro.


De brief werd gevonden door het Openbaar Ministerie tijdens een strafrechtelijk onderzoek naar de geldtransactie. In de verklaring, op briefpapier van Prinsze en voorzien van zijn kantoorstempel, verklaarde de notaris dat hij gezien had dat een Nederlandse vennootschap anderhalf miljard Bolivars in contanten in bezit had en dat deze gelden volgens de statutair bestuurder waren verdiend met diverse handelstransacties.


Klacht en vervolging

Er volgde een strafrechtelijk onderzoek. Daarbij bleek dat de notaris de inhoud van de verklaring niet goed genoeg had gecontroleerd en geverifieerd. Het OM diende daarop een klacht over Prinsze in en besloot hem ook te vervolgen voor valsheid in geschrifte. Volgens de notaris mocht het OM dit niet doen, omdat beide procedures betrekking hadden op dezelfde gedraging.
Het gerechtshof zag dat dinsdag anders. Volgens het hof dient het strafrecht een ander doel dan het tuchtrecht. Het tuchtrecht is ingesteld om het aanzien en de kwaliteit van beroepsgroepen te bewaken, zodat de samenleving daarop kan vertrouwen.
Volgens het gerechtshof was de handelwijze van de notaris niet alleen uitermate onzorgvuldig, maar had Prinsze ook moeten beseffen dat hij misbruik maakte van zijn maatschappelijke positie. Volgens het hof heeft de notaris het aanzien van zijn beroepsgroep in diskrediet gebracht en het maatschappelijk vertrouwen daarin beschadigd. Een ontzetting uit het ambt daarop is de enige passende reactie, stelt het hof.


Notaris vocht met succes sluiting van kantoor aan

Burgemeester Franc Weerwind van Almere sloot in november het kantoor van Prinsze aan de Transistorstraat in Almere, omdat er criminele activiteiten zouden plaatsvinden. Dit besluit werd een maand later door de rechter teruggedraaid, omdat het besluit onvoldoende gemotiveerd zou zijn.
De burgemeester kwam met een lijst van acht zaken die voor hem aanleiding waren om het kantoor te sluiten. Maar de rechter oordeelde dat zeven van de acht voorbeelden niet concreet genoeg waren. Er kon niet worden vastgesteld wat de exacte rol van de notaris was. Daarnaast bleek uit de voorbeelden niet wat de criminele activiteiten zijn die de notaris gefaciliteerd zou hebben.




Onze Ambassadeurs