Internationale Batterij Dag

Geschreven door Redactie

Stroom is voordeliger dan batterijen. Maar niet alle apparaten werken op stroom. Dat is de reden dat batterijen een belangrijke plaats innemen in ons dagelijks leven. Wist je dat in elk huis gemiddeld 113 batterijen liggen?

73 in gebruik, 12 in afgedankte apparaten en 28 nieuwe (of lege). We stoppen batterijen in onze smartphone, laptop en tablet, speelgoed, tandenborstel, afstandsbediening, thermostaat, fietslampjes en elektrische fiets en ga zo maar door.

Hoe langer een batterij of accu mee gaat hoe voordeliger het voor je portemonnee en de natuur is. Maar op een gegeven moment is de batterij leeg, en wat doe je er dan mee? In de prullenbak? Internationale Batterij Dag wil ons bewust maken van het belang van verantwoorde batterijrecycling.

25.000 inleverpunten voor jouw lege batterijen

De zware metalen kwik en cadmium zijn stoffen die je echt niet in je kropsla wilt aantreffen. Laten dat nu precies de stoffen zijn die in batterijen zitten. Dat is de reden waarom het belangrijk is dat lege batterijen niet bij het gewone afval worden gegooid, maar ingeleverd worden als klein chemisch afval of bij een inzamelpunt voor lege batterijen. Maar wist je dat je lege batterijen kunt inleveren bij alle winkels die batterijen verkopen?

Europese Batterij Recycle Week

Het is belangrijk dat batterijen niet in de natuur of in de gewone afvalbak terechtkomen. De zware metalen die in batterijen zitten zijn schadelijk voor het milieu en kunnen voor gezondheidsproblemen zorgen. Ook bevatten lege batterijen waardevolle stoffen die men kan hergebruiken om bijvoorbeeld een kaasschaaf of koekenpan van te maken. Het belang van gescheiden batterijeninzamelingen en recycling van batterijen wordt tijdens de European Battery Recycling Week (7-13 september) nog eens extra benadrukt.




Onze Ambassadeurs