Verbazing bij gemeente Almere over afwijzing woningbouwsubsidie

Geschreven door Redactie

De gemeente Almere verbaast zich over de afwijzing van een landelijke woningbouwsubsidie. De stad had gerekend op 4,6 miljoen euro, maar krijgt die niet. De aanvraag was bedoeld voor het plan om in het centrum van Almere duizend nieuwe studentenwoningen te bouwen. Het is al de tweede keer dat de subsidieaanvraag wordt afgewezen.

Na de eerste afwijzing heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken aangegeven dat er behoefte was aan meer onderbouwing. Bij de tweede aanvraag is daar in overleg met het ministerie aan gewerkt, zo laat het stadsbestuur weten. Daarnaast hebben externe adviseurs de aanvraag als kansrijk beoordeeld. "De afwijzing van deze aanvraag verbaast ons dan ook. Wij dachten dat wij, nadat wij in nauwe afstemming met het ministerie de tweede aanvraag hebben opgesteld, op een positief besluit konden rekenen."

Het ministerie geeft aan dat ook deze keer de noodzaak van de bijdrage onvoldoende is aangetoond. Wat de precieze consequenties zijn voor de plannen om in het centrum van de stad een studentencampus te realiseren, is nog niet bekend. Daar wordt binnenkort met de gemeenteraad over gesproken. Het college van B en W geeft aan in elk geval wel met de plannen door te willen gaan.

Dronten profiteert wel

Het Rijk heeft in totaal 266 miljoen verdeeld voor het versneld bouwen van 45.000 woningen. Dronten is er wel in geslaagd om daarvan te profiteren. De gemeente krijgt 4,9 miljoen euro om de tweede fase van het Havenkwartier te realiseren. Dit is het gebied tussen het station, het centrum en de Lage Vaart.




Onze Ambassadeurs