Gemeentelijke lasten stijgen het meest in Zeewolde

Geschreven door Redactie

In vrijwel alle gemeenten van Flevoland zijn huiseigenaren het komende jaar meer kwijt aan gemeentelijke belastingen. De stijging is in Zeewolde het grootst: 9,4 procent. Uitzondering is Urk, dat is de enige gemeente waar de lasten dalen: met 1,7 procent.

Op de onderstaande interactieve kaart is te zien hoeveel de lasten stijgen in jouw gemeente. Het gaat dan om een optelsom van de OZB (onroerende zaakbelasting), rioolheffing en afvalstoffenheffing.

Volgens de Vereniging Eigen Huis heeft de lastenstijging te maken met de hogere kosten die gemeenten moeten maken voor zorg. "Steeds meer gemeenten komen door de hoge zorgkosten in financiële problemen en zeggen hierdoor geen andere keuze te hebben dan de ozb te verhogen", zegt een woordvoerder.

Vereniging Eigen Huis vindt dat dit probleem niet mag worden afgewenteld op mensen met een eigen huis. "Het demissionaire kabinet heeft echter besloten deze discussie over te laten aan een volgend kabinet. Hierdoor is het risico groot dat de ozb volgend jaar verder oploopt, omdat gemeenten na de zomer een sluitende begroting voor 2022 moeten maken", zegt de woordvoerder van Vereniging Eigen Huis.



Onze Ambassadeurs