Nepsites Almeerse zorginstellingen gebruikt als advertentiefuik

Geschreven door Redactie

Huisartsenzorg en oude autoaccu's hebben op het eerste gezicht niks met elkaar te maken. Toch krijg je onder meer accu's aangeboden via een website met de naam 'Zorggroep Almere'. Het gaat alleen niet om de website van de échte zorggroep, maar om een advertentiefuik.

De website van de zorggroep wordt al jaren met een streepje tussen de woorden geschreven. Maar een slimme internet-ondernemer heeft de domeinnaam zonder streepje aangeschaft, en stuurt bezoekers door naar de betreffende advertentiepagina. De zorggroep probeert de domeinnaam zonder streepje al jaren in handen te krijgen, zonder succes. Nu er advertenties op de valse website staan, onderneemt de organisatie stappen.

De zorggroep is bang dat mensen denken dat de advertenties vanuit hun organisatie worden aangeboden. "Deze website is in de huidige vorm misleidend, want wij hebben hier niks mee te maken. Onze cliënten lopen geen enkel gevaar, want er staan geen gegevens op de website, alleen wat willekeurige advertenties."

Op de nep-site wordt onder meer doorverwezen naar een app voor medicijnen, oude accu’s en een huisartsenpraktijk in Weesp. De zorggroep heeft kunnen achterhalen dat achter het domein een Spaanstalig e-mailadres zit. Daar is een mail naartoe gestuurd; de zorggroep zet indien dat nodig is juridische stappen om het domein in handen te krijgen.

Ook een andere huisartsenorganisatie in Almere, Medi-Mere, heeft met het probleem te maken. Op de website zonder streepje staan, net als bij Zorggroep Almere, veel advertenties. Opvallend is dat op de nep-site ook een advertentie staat die doorlinkt naar de echte website van Zorggroep Almere.

Medi-Mere geeft aan dat het bedrijf verder geen actie gaat ondernemen tegen de website. "Dit is gewoon puur marketing, waarschijnlijk zijn het een paar jonge jongens die alle mogelijke domeinnamen opkopen en er dit soort advertenties op draaien. Daar verdienen zij dan weer geld mee. Ik ga er vanuit dat mensen inmiddels zo digivaardig zijn dat ze zelf ook wel snappen dat dit niet onze echte website is”, aldus Han van de Steeg, directeur van Medi-Mere.

Onze Ambassadeurs