Energiescans Almere Haven

Geschreven door Redactie

Een aantal inwoners van de wijken Marken en Gouwen in Haven krijgt begin februari 2020 een brief van de gemeente met een vouchercode voor energieadvies ter waarde van maximaal 90,00 euro.

In een scan krijgen de bewoners onafhankelijk advies wat ze kunnen doen om energie te besparen en hun huis duurzamer te maken. Adviseurs van het adviesbureau Klimaatroute gaan binnen twee weken na het verzenden van de brief deur-aan-deur langs. Ze voeren dan de QuickScan uit van Klimaatroute. Bewoners kunnen de vouchercode ook bij een andere adviseur inwisselen voor (korting op) een energieadvies. Later dit jaar volgen meer wijken in Almere Haven, Stad, Buiten en Poort. Almere werkt hierdoor aan een groene en gezonde stad.

Energieneutrale stad

De gemeente streeft ernaar om een energieneutrale stad te worden. Om bewoners met een eigen huis hiertoe te stimuleren, zijn er verschillende maatregelen zoals subsidies en duurzaamheidsleningen. Daarnaast wil de gemeente Almere de bewustwording over duurzame energie stimuleren en bewoners die hiermee aan de slag willen zorgen uit handen nemen. 

Klimaatroute 

Klimaatroute is als energieadviesbureau geselecteerd voor de uitvoering van dit project. Het bureau beschikt over de kennis en de capaciteit om grote groepen bewoners tegen relatief lage kosten van een goed energieadvies te geven voor vergaande verduurzaming. Bovendien heeft Klimaatroute in eerdere projecten in opdracht van de gemeente Almere laten zien dat zij door begeleiding bij het uitvoeren van de maatregelen veel bewoners weten te activeren.  

Binnen de gemeente zijn verschillende bestaande initiatieven voor een energieneutrale stad, zoals een energieloket, energiecoöperaties en diverse bewonersinitiatieven. Het energieadvies van Klimaatroute en de intensieve begeleiding hierbij vergroten het bereik van al deze initiatieven.