College: haken en ogen aan proef met legale wietteelt

Geschreven door Redactie

Als Almere wil meedoen aan de landelijke proef met legale wietteelt zijn er wel wat aandachtspunten. Dat schrijft het Almeerse college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. Het gaat om financiële gevolgen en een verschuiving naar de illegaliteit.


Het experiment is een initiatief van D66 om georganiseerde misdaad en onveilige thuiskweek tegen te gaan. De partij wil eigenlijk dat de wietteelt in heel Nederland gelegaliseerd wordt, maar dat stuit op veel politieke weerstand. Daarom wordt nu eerst een proef gedaan met zo'n zes tot tien gemeenten. Naast Almere heeft ook Lelystad zich aangemeld. 

Financiële gevolgen  

Voor deelname is het vereist om vanuit de gemeente mensen beschikbaar te hebben voor onder meer het voorbereiden, begeleiden en evalueren van het experiment. Maar ook voor de handhaving is extra capaciteit nodig. Almere schat dat het de gemeente per jaar minimaal 250.000 euro gaat kosten. De looptijd van het experiment is vier jaar.

''Daarnaast zal de druk op de politiecapaciteit naar verwachting toenemen, terwijl de politiecapaciteit gelijk blijft. Dit betekent dat minder capaciteit voor onze stad beschikbaar zal zijn om in te zetten voor overig regulier politiewerk.'' 

Verschuiving naar illegale verkooppunten 

Deelnemen aan het experiment vereist dat de drie gedoogde coffeeshophouders in Almere verplicht worden deel te nemen aan het experiment. Uit gesprekken is gebleken dat ze dat niet allemaal willen. Het risico bestaat dan dat de gemeente die coffeeshop tijdens het experiment moet sluiten.

Ook is tijdens de proef alleen in Nederland geteelde cannabis toegestaan. In Almere wordt ook veel Marokkaanse hasj verkocht en het college is bang dat dit dan naar illegale verkooppunten verschuift. Dat zou weer gevolgen kunnen hebben voor de veiligheid, overlast en leefbaarheid.