Bewoners Stedenwijk Noord zijn afval spuugzat

Geschreven door Redactie

Bewoners van Stedenwijk Noord in Almere zijn het afval in hun wijk spuugzat. Het komt geregeld voor dat er huisvuil wordt gedumpt, containers overvol aan de weg worden gezet- en ongedierte aantrekken-, of juist dat lege containers niet worden opgeruimd. 

Om daar wat tegen te doen, besloot een aantal bewoners een enquête te houden in de buurt met de vraag: wat kan er tegen het afvalprobleem worden gedaan? De uitkomsten daarvan werden donderdag overhandigd aan wethouder Hoek in wijkcentrum De Wijkhoek. 

Uit de enquête blijkt dat de buurt een voorkeur heeft voor ondergrondse containers. Daarnaast willen de bewoners dat de gemeente meer gaat handhaven en bijvoorbeeld boetes gaat uitdelen aan mensen die zich niet aan de regels houden. 

Wethouder Hoek liet weten naar de enquête te gaan kijken. Ook zei hij over een paar weken te komen om met de wijkbewoners te praten over een oplossing.

"Hoe gaan we dat aanpakken?"


"Ik hoop dat hij dan in ieder geval een beetje zicht heeft op 
wat er vanuit de gemeente geregeld zou kunnen worden. Niet alleen wat handhaving betreft, maar ook qua het ophalen van het huisvuil", vertelt Ans DeSumma, die betrokken was bij het opzetten van de enquête.

"Je kunt hier in de wijk de vuilnisbakken legen en dan de volle zakken die er op stonden, ernaast op de grond zetten, maar dan is de wijk nog steeds niet schoon. Dus de gemeente moet daar ook over nadenken: hoe gaan we dat aanpakken? En communiceer naar de burgers. Wat wordt er verwacht van de burgers zelf? Dat hapert ook nog wel eens een keertje", vertelt DeSumma.

"De buurt is ook aan zet"


De wethouder laat weten dat hij het belangrijk vindt dat niet alleen de gemeente aan zet is, maar ook de buurt zelf: "Elkaar aanspreken. Niet alleen op het moment dat de buurman zijn afval buiten zet, maar ook op een andere manier bij elkaar komen, ludieke acties bedenken. Er zijn heel veel verschillende manieren om dit aan de orde te stellen in een wijk." 

Onze Ambassadeurs