De organisatie van De Culinaire 4 Mijl en de Frituurloop neemt heft in eigen handen na ophef in georganiseerde wandeltochten.

Geschreven door Redactie

Georganiseerde wandeltochten zijn de afgelopen dagen volop in de media geweest. Diverse gemeenten zijn hierdoor een strak beleid zijn gaan voeren.

Niet elke gemeente heeft nog een duidelijk standpunt ingenomen over het dan wel of niet toestaan van de wandeltochten. De organisatie van De Culinaire 4 Mijl en de Frituurloop wil het niet afwachten met het risico dat het vlak van tevoren wordt geannuleerd en verplaatst al hun wandeltochten naar het weekend van Pasen.

Organisator Bojan Aleksander, zelf ook horecaondernemer, weet hoe lastig het is in deze tijden om het hoofd boven water te houden en wil onder geen beding risico lopen dat horecaondernemers worden gedupeerd. “Het evenement is in het leven geroepen om op verantwoorde wijze deelnemers toch te laten genieten van een uitje in deze bijzondere tijd. Maar het is vooral in het leven geroepen om lokale ondernemers net even dat duwtje in de rug te geven om deze periode te overleven. De volledige omzet die ze draaien gaat rechtstreeks naar hen. In de edities die we hebben gehouden waren zowel wandelaars als horecapartners laaiend enthousiast. Er was geen groepsvorming, mensen liepen maximaal in duo’s, het was overal in het buitenlucht en er waren nergens grote rijen zoals op de markt of zelfs binnen in een supermarkt. Horecaondernemers hebben ons persoonlijk nog bedankt voor de ademruimte die we voor ze hebben gecreëerd. Nu bepaalde gemeenten een strak beleid zijn gaan voeren, voelen we ons genoodzaakt om hier tijdig op in te springen. Ik wil onder geen enkele voorwaarde het risico lopen dat een wandeltocht een dag van tevoren wordt verboden en onze horecapartners met hun inkoop en gemaakte personeelskosten komen te zitten. Dat druist tegen alles in waarvoor ons concept in het leven is geroepen. Met diverse gemeenten hebben we besproken om al onze wandelingen daarom naar het Paasweekend te verplaatsen, waarin het vooruitzicht is dat de terrassen weer open mogen en daarmee dat dit soort wandelingen in de buitenlucht ook toegestaan zijn.” Aldus Bojan Aleksander.

De aanmeldingen voor alle wandeltochten zijn per direct gestopt tot aan het paasweekend. Alle deelnemers en alle horecapartners zijn persoonlijk ingelicht over de wijziging. “Het voelt als de zoveelste klap achter elkaar, maar ik begrijp het standpunt van de gemeenten ook wel. Op een gegeven moment leer je omgaan met tegenslagen en word je flexibeler om hiermee om te gaan. We moeten het met zijn allen doen en dan ook op een verantwoorde wijze. Hopelijk duurt het nog maar even en dan gaan we met zijn allen een prachtige zomer tegemoet.” sluit Aleksander mee af.

Onze Ambassadeurs