Bijzondere Dodenherdenking in Almere

Geschreven door Redactie

Bij het Nationaal Verzetsmonument in Almere wordt dit jaar een bijzondere Dodenherdenking gehouden.

De herdenking op 4 mei wordt bij het Bos der Onverzettelijken georganiseerd door theatergroep Suburbia en Theater Na de Dam.


Tijdens de herdenking wordt onder meer een brief voorgelezen van de Joodse Etty Hillesum. Zij schreef deze in Kamp Westerbork. Daar was ze secretaresse van de Joodse Raad en probeerde ze Joodse mensen te behoeden voor deportatie.


"Reeds honderdduizend van onze rasgenoten uit Holland zwoegen onder een onbekende hemel of liggen te rotten in een onbekende aarde. Wij weten niets van hun lot. Misschien zullen we het binnenkort weten, ieder op zijn tijd, het is toch immers ook ons toekomstig lot, daar twijfel ik geen ogenblik aan."

— Fragment uit brief Etty Hillesum, 24 augustus 1943


De brief wordt voorgelezen door actrices Hanne Arendzen, Oda Spelbos en Nazanin Taheri. De Dodenherdenking in het Bos der Onverzettelijken wordt 4 mei vanaf 20.30 uur live uitgezonden door Omroep Flevoland.