Miniatuurbeeld van piloot voor nabestaanden Short Stirling
Nabestaanden van de bemanningsleden van de Short Stirling krijgen een herinneringspakket aan het verongelukte toestel.
De Britse bommenwerper stortte in de nacht van 29 op 30 maart 1943 neer in het IJsselmeer, wat nu het Markermeer is. In het Bos der Onverzettelijken in Almere zou dinsdag een herdenkingsbijeenkomst worden gehouden, maar door de coronamaatregelen gaat dat niet door.
In het pakket dat de nabestaanden krijgen, zit een miniatuurversie van het beeld 'Rise', dat later in het Bos der Onverzettelijken komt te staan. Ook is een onderdeel van het vliegtuig toegevoegd. Op de buitenkant van het pakket staat het embleem van het Britse legeronderdeel waar de BK716 onder viel.
Zeven slachtoffers
Bij deze crash in de Tweede Wereldoorlog kwamen zeven inzittenden om het leven. Vijf van hen waren Brits, twee waren Canadees. De Short Stirling had een missie boven Berlijn achter de rug en was op terugreis naar de basis in Engeland. Het geallieerde toestel werd door een Duits vliegtuig neergeschoten.
Willekeurig model
De Engelse kunstenares Laura O'Neill maakt het kunstwerk 'Rise'. Het is een beeld van een Britse piloot die op een onderdeel van het opgeviste wrak zit. De man in het kunstwerk lijkt bewust niet op één van de bemanningsleden van de BK716, vertelt kunstenares O'Neill. "Ik wilde er niet één iemand uit pikken, dus koos ik een willekeurig iemand in dezelfde leeftijdscategorie. Hij staat symbool voor de zeven omgekomen bemanningsleden. Ik hoop dat hij hen goed uitbeeldt."
O'Neill heeft inmiddels een versie gemaakt van was. Binnen een paar weken wordt daar een bronzen versie van gegoten. De Engelse is trots op het resultaat en met name op alle details in het kunstwerk. Op de knopen op de pilotenpet zijn de emblemen van het legeronderdeel te zien.