Unieke behandeling voor allerkleinsten in Kinderkliniek

Geschreven door Redactie

De Kinderkliniek in Almere Stad is aan het uitbreiden. Op de vierde etage van het pand komt een speciale dagbehandeling van de GGZ voor ouders met kinderen van 0-6 jaar. Het gaat dan vaak om huilbaby's, kinderen die slecht slapen of niet goed eten. Bijzonder is dat kinderen op de afdeling samen met ouders worden geobserveerd en behandeld.

"We hebben al een IMH poli, dat staat voor Infant Mental Health en is speciaal voor jonge kinderen," zegt Liesbeth Koedoot, GZ-psycholoog van de Kinderkliniek. "Voor die doelgroep willen we intensievere behandelingen en diagnostiek gaan bieden. Ook in het kader van preventie, er jong bij kunnen zijn. We brengen de hele ontwikkeling in kaart en kijken of we een oorzaak voor de problemen kunnen vinden."

Zieke kinderen komen samen met hun ouders naar de dagbehandeling. Koedoot: "Het gaat heel erg over de relatie tussen ouders en hun kind. We kunnen dus enerzijds kijken 'wat is er met het kind aan de hand', maar zeker ook kijken naar hoe we de ouders kunnen helpen om met het kind om te gaan." In Nederland is er maar één andere organisatie die ook dit soort dagbehandeling biedt. Die zit in Rotterdam.

Voor de etage open kan, moet er nog wel heel wat gebeuren. Vestigingsmanager Anouk Hilgersom: "Er was op deze verdieping nog helemaal niks, dus het is een heel groot project. In elke kamer moeten we bijvoorbeeld water hebben en er moeten toiletten komen. We hopen in juni met de dagbehandeling open te kunnen."

Om de overlast voor de huidige patiënten van de Kinderkliniek zo min mogelijk te laten zijn, is er een speciale bouwlift aan de buitenkant van het gebouw gemaakt. Daardoor hoeven bouwlieden en bouwmaterialen niet door de kliniek heen. Hilgersom: "We hebben verder wat dat betreft geluk met de hele dikke betonnen vloeren, die laten niet veel geluid door. Dus er is relatief weinig overlast."

Ondertussen stromen de aanmeldingen voor de nieuwe plek binnen. "Straks op de dagbehandeling is het de bedoeling dat we gewoon een hele dag met ouder en kind meemaken. Fruit eten, spelen, op bed leggen, al die dagelijkse dingen. We beginnen dus met observatie en dan kan er een stuk diagnostiek zijn en behandeling. Om zo ouder en kind weer op weg te helpen."

Onze krant nog niet ontvangen?