Almere Oosterwold minder buurtschap geworden dan verwacht

Geschreven door Redactie

Door de nieuwe manier van ontwikkelen van de wijk Oosterwold in Almere is geen nieuwe samenleving ontstaan. In het gebied zijn minder buurtschappen met een sterke sociale samenhang tot stand gekomen dan was gepland en verwacht, zo blijkt uit onderzoek.

De onderzoeker zag Oosterwold als een interessant sociaal experiment. Interessant omdat de Almeerse wijk op een hele nieuwe manier ontwikkeld wordt. Bewoners moeten zelf alles regelen. Zo'n beetje alles behalve de riolering.

Onderzocht werd wat dat doet voor de sociale samenhang. De verwachting was dat er allemaal kleine buurtschapjes zouden ontstaan, waar mensen veel samen zouden doen. Maar .... Oosterwolders zijn vooral individualistisch. Het belangrijkste motief om naar Oosterwold te komen is het bouwen van een eigen huis op een groot stuk grond en niet het bijdragen aan de gemeenschap. "Er is spanning tussen individuele vrijheid en collectieve verantwoordelijkheid tussen bewoners," aldus Nio. Dat zie je vooral bij het aanleggen van de wegen. Dat moeten bewoners gezamenlijk doen en het veroorzaakt vaak conflicten over de financiering.

Maar het is zeker niet alleen maar strijd. De sociale samenhang wordt ondanks de individuele motieven door de bewoners zelf als 'sterk' omschreven. Er wonen veel gelijkgestemden die er iets moois van willen maken. Ook zijn er veel kleine ondernemers, waardoor er een lokale economie ontstaat. Hierdoor ontstaan ook veel contacten.

Al met al is er dus niet een compleet nieuwe samenleving ontstaan, maar de sociale betrokkenheid is wel sterker dan in een gemiddelde wijk.


Onze Ambassadeurs