Omwonenden niet overtuigd van noodzaak bomenkap

Geschreven door Redactie

Omwonenden van de Sprietzeil in Almere twijfelen nog steeds over de noodzaak van de kap van bomen achter hun huis.

De gemeente wil een deel van een bomenstrook bij de woonwijk kappen om zo wateroverlast aan te pakken. De bewoners verzetten zich daar tegen, omdat ze hun woningen juist gekocht hebben vanwege het uitzicht op bos.

De gemeente wil de omwonenden overtuigen van het nut van de kap en hield daarom een bijeenkomst op locatie met de bewoners. "Je kunt het uitleggen op papier, maar het blijft het beste om te laten zien wat je voorstel echt inhoudt", zegt Dennis de Kleer van de gemeente Almere. Omwonenden kregen in de bosstrook achter de huizen tekst en uitleg. "De bewoners vrezen dat we het hele perceel willen kappen. Maar dat is niet zo", zegt De Kleer. De gemeente wil twee rijen begroeiing weghalen zodat we daar een greppel kunnen graven." Die greppel zou dan bij hevige regenval moeten voorkomen dat overtollig water uit het bos bij de bewoners de achtertuin in stroomt.

Omwonende Leon Droog is, net als andere buurtbewoners die meeliepen bij de rondleiding, nog niet gerustgesteld. "Ik hoor wel een mooie beloftes. Maar als ik dan verder vraag, dan hoor ik zeggen dat ze moeten kijken of daar wel budget voor is." Het steekt de bewoners dat het bosperceel de afgelopen jaren steeds kleiner is geworden. Ze zien de aanpak van de wateroverlast als een nieuwe aantasting van hun woongenot. "Bij de aanleg van de achterliggende straat Stormzeil is er al een heel stuk van het bos afgegaan. Vanwege de essentaksterfte zijn er veel bomen gekapt. En nu dit weer." Omwonenden zijn bang dat zij binnenkort op de huizen van de buren kijken.

"Ze kunnen wel beloven dat het allemaal weer heel mooi wordt opgevuld, maar dan gaat er nog steeds een heel stuk van het bos af", zegt Leon Droog. De buurtbewoner bevestigt dat er in het verleden overlast is geweest met water. Toen stonden de achtertuinen blank nadat water vanuit het bos de tuinen in kwam lopen. Maar die overlast was éénmalig, zegt Droog. "Ze hebben toen aan de andere kant van het bosperceel een greppel gemaakt. En daarna hebben wij nooit meer iets gemerkt van een teveel aan water."

Volgens Dennis de Kleer van de gemeente is dat vooral toeval geweest. "De kleigrond in het bos laat bijna geen water door. Het is een kwestie van tijd voordat de wateroverlast terug is. De afgelopen periode is het relatief droog geweest. Er komt binnenkort heus wel weer een keer overlast en dan moet er een voorziening zijn."

De buurtbewoners zijn ondanks de uitleg nog niet gerust. "Ze hebben naar ons geluisterd. maar dat is geen garantie wat ze nou gaan doen", zegt Leon Droog. De omwonenden twijfelen of ze misschien juridische stappen moeten ondernemen. "Daar hebben we niet veel ervaring mee, dus daar denken we nog over na."

Onze Ambassadeurs