Nederland geschikt voor goudjakhals, niet voor lynx

Geschreven door Redactie

Onderzoekers zijn tot de conclusie gekomen dat Nederland voor de goudjakhals een geschikt leefgebied is, maar niet voor de lynx. Dat meldt Nature Today donderdag. Nederland is ongeschikt voor de lynx door een gebrek aan grote, onafgebroken stukken bos. De lynx is bezig met een opmars vanaf de Balkan naar Midden-Europa. 

Begin 2016 werd de goudjakhals al waargenomen op de Veluwe en de lynx komt nu al voor in de Eifel in Duitsland. Volgens onderzoekers zouden vier vrouwtjeslynxen en één mannetjeslynx wel op de Veluwe kunnen leven, maar dat zijn te weinig dieren voor een “duurzame populatie”.

In Nederland is ongeveer 1.000 vierkante meter aan bos geschikt voor de lynx om te leven. Maar omdat veel van deze stukken natuur versnipperd zijn en niet aan elkaar grenzen, zijn deze gebieden niet groot genoeg voor het dier.

Voor de goudjakhals is wel genoeg ruimte. Zo is er plek voor ongeveer zesduizend dieren, concluderen de onderzoekers. Maar liefst vijftienhonderd gebieden zijn geschikt voor het dier. De goudjakhals leeft doorgaans in een territorium met vier goudjakhalzen. Ook is het belangrijk dat het leefgebied voor het beest zo min mogelijk verstedelijkt is.

Wolven staan niet toe dat een goudjakhals in hun territorium leeft en jaagt, dus deze zal er voor zorgen dat het aantal goudjakhalzen veel lager zal uitvallen dan die geconcludeerde zesduizend.


Onze Ambassadeurs