Celstraf voor 'vernederend' geweld

Geschreven door Redactie

De rechtbank in Lelystad heeft een 19-jarige Almeerder dinsdag veroordeeld tot een jaar cel, waarvan een halfjaar voorwaardelijk.

De jongen dwong iemand om zich op straat in Almere uit te kleden tot zijn onderbroek. Dat deed hij samen met wat vrienden. In een Plus Supermarkt ging hij door het lint, omdat hij een mondkapje op moest.

In de Lelystadse rechtbank bekende de verdachte twee weken geleden vrijwel alles. Op 5 februari vorig jaar spraken hij en twee maten af met het slachtoffer. "Hij had een vriend van mij in een moeilijke positie gebracht, daar wilden we hem op aanspreken."

Eén van zijn kompanen nam de nietsvermoedende jongen mee een steegje in, waar de Almeerder hen stond op te wachten met nog iemand. Het slachtoffer werd volgens de officier door alle drie in het gezicht gestompt en bedreigd met een mes.

Vervolgens werd het slachtoffer in zijn boxershort achtergelaten in dat steegje. Zijn kleding was meegenomen, zijn schoenen en telefoon ook. "Zeer, zeer vernederend", zei de aanklager daarover.


Die eiste zestien maanden cel tegen de Almeerder, waarvan acht voorwaardelijk. Deze strafeis was ook voor een voorval op 17 februari van dit jaar in de Plus Supermarkt in Almere. De Almeerder kreeg hier met de bedrijfsleider ruzie over het niet dragen van een mondkapje, deelde een paar klappen en duwen uit en bedreigde de supermarktmedewerker met de dood. De rechtbank vindt dat dit slachtoffer een schadevergoeding moet krijgen van 300 euro.Onze krant nog niet ontvangen?