Fruittelers bereiden zich voor op nachtvorst

Geschreven door Redactie

Flevolandse fruittelers nemen maatregelen om hun toekomstige oogst te beschermen tegen vorstschade. Volgens de weersverwachting gaat het licht vriezen de komende nachten.

Voor de knoppen aan fruitbomen kan die vorst desastreuze gevolgen hebben. De oogst komt daarmee in gevaar.

Fruitteler Nicole Smits in Zeewolde heeft ruim 50.000 appel- en perenbomen op een oppervlakte van 17 hectare grond. Om haar bomen te beschermen heeft zij een speciale weermeter aangeschaft.

Via een app wordt de meter ingesteld op een gewenste temperatuur, bijvoorbeeld op 2 graden. Wanneer die temperatuur is gemeten, wordt Smits gewaarschuwd. "Het kan midden in de nacht zijn. Dan lig je lekker te slapen en dan gaat in één keer je mobiel af. Je schrikt niet omdat je natuurlijk wel weet dat het kan gebeuren."

Aan de hand van de weersomstandigheden kan zij op dat moment bepalen of zij direct haar beregening kan aanzetten. Om te voorkomen dat opengaande knoppen en bloesem bevriezen, gaan fruittelers hun bomen nat spuiten met water. Het water bevriest dan. "Dit werkt vervolgens als een soort jasje en beschermt de toekomstige vrucht tegen vorstschade" aldus Smits.



Onze Ambassadeurs