Over de kabelbaan
De Floriade Almere 2022 B.V. heeft het initiatief genomen om een tijdelijke kabelbaan te realiseren op het Floriadeterrein.
Met de kabelbaan kunnen bezoekers zich gedurende de openstelling van de Floriade Almere 2022 gemakkelijk en comfortabel over het Floriadeterrein verplaatsen. De firma Doppelmayr Cable Car Gmbh & Co uit Oostenrijk realiseert de kabelbaan, die geheel elektrisch is. De kabelbaan heeft tussen het noord- en zuidstation een lengte van 850 meter. Voor de overbrugging van deze afstand worden 7 masten geplaatst van 35,43 meter hoog, waarbij de kabels op 31 meter hoogte hangen. In totaal krijgt de kabelbaan 34 gesloten cabines die op een afstand van 80 meter van elkaar hangen. Per cabine zijn 10 zitplaatsen beschikbaar.
De kabelbaan past niet in het bestemmingsplan Almere Centrum Weerwater – Floriade, omdat dit initiatief bij de vaststelling van het bestemmingsplan nog niet bekend was. De gemeente Almere heeft op 18 juni 2020 de aanvraag voor de omgevingsvergunning ontvangen. Voor deze aanvraag omgevingsvergunning moet de uitgebreide procedure doorlopen worden. Dat betekent dat, vóórdat deze aanvraag kan worden ingediend, moet worden beoordeeld of deze activiteit zodanige nadelige gevolgen voor het milieu kan hebben dat een milieueffectrapport moet worden opgesteld (collegebesluit). En er is een verklaring van geen bedenking nodig (raadsbesluit).
De voorwaarden zijn onder andere dat er pas gedoogd kan worden als er een ontwerp-verklaring van geen bedenkingen van de gemeenteraad ligt en dat de voorwaarden die in de ontwerpvergunning zijn opgenomen, moeten worden nageleefd. Deze zien onder meer op de bescherming van broedvogels, bevers en vleermuizen.
Reden gedogen
Reden om te gedogen is dat de bouw van de kabelbaan complex en daardoor tijdrovend is. De werkzaamheden moeten worden afgestemd met onder meer de bouw van paviljoens, de inrichting van de openbare ruimte, het aanleggen van het Arboretum, het trekken van kabels en leidingen en het voortplantingsseizoen van bevers. De gemeente heeft de vergunningsaanvraag al getoetst en akkoord bevonden op het vlak van de bouwtechnische regels.
De second opinion is voor het college reden om nogmaals kritisch te kijken naar de aanmeldingsnotitie m.e.r.. Het college is van mening dat het m.e.r.- beoordelingsbesluit op basis van de aanmeldingsnotitie terecht is genomen, maar vinden ook dat een aantal onderwerpen duidelijker en met meer achtergrondinformatie in de aanmeldingsnotitie opgenomen had kunnen worden. Daarom heeft het college de aanvrager gevraagd om de aanmeldingsnotitie aan te vullen met een oplegnotitie waarin, op de punten die worden genoemd in de second opinion, aanvullende informatie wordt gegeven. Het college besluit op basis van de aanmeldingsnotitie en de oplegnotitie, dat de kabelbaan niet m.e.r-plichtig is. Bij besluit van 25 augustus 2020 heeft het college de afwijkingsprocedure voor de tijdelijke kabelbaan Floriade opgestart en de raad om de benodigde verklaring van geen bedenkingen gevraagd. Vervolgens heeft het college kennis genomen van een in opdracht van de volggroep Floriade opgestelde, second opinion op de door aanvrager ingediende aanmeldingsnotitie. Dit is aanleiding geweest voor het college om aanvrager te vragen om, met een oplegnotitie, een aantal zaken uit de aanmeldingsnotitie duidelijker op te schrijven. Dit is gebeurd en op basis daarvan heeft het college op 15 september 2020 een n ieuw m.e.r.-beoordelingsbesluit genomen, dat het vorige besluit vervangt.
Belanghebbenden die het niet eens zijn met het gedogen van de werkzaamheden kunnen een handhavingsverzoek indienen bij de gemeente. Tegen het besluit dat de gemeente op het handhavingsverzoek neemt is bezwaar mogelijk, en tegen de beslissing op bezwaar kunnen belanghebbenden in beroep gaan bij de bestuursrechter. Mocht dit tot het oordeel leiden dat ten onrechte wordt gedoogd, dan moeten de gedoogde werkzaamheden worden gestaakt. De gedoogde bouwwerkzaamheden die tot dan toe zijn uitgevoerd moeten dan ongedaan worden gemaakt.