Floriade heeft in totaal 685.189 bezoekers mogen ontvangen

Geschreven door Redactie

Tot aan het einde van de Floriade trok de wereld tuinbouw tentoonstelling 685.189 bezoekers. Dat is een kwart van wat er totaal verwacht zou zijn. De bezoekers kwamen uit 69 verschillende landen.

Ongeveer driekwart van het bezoekerstotaal kwam uit Nederland. Ook kwamen er veel Duitsers en Amerikanen op het evenement af. Bij de start van het evenement werd nog gehoopt op twee miljoen bezoekers. Gemiddeld gaven bezoekers volgens directeur Bakken de Floriade een 8.

Nadat de laatste bezoekers zondag na 19:00 uur het terrein hadden verlaten, vond er de officiële afsluiting plaats voor deelnemers, bestuurders, politici, betrokken bedrijven en andere genodigden. “De Floriade heeft flink wat hobbels gehad”, zei waarnemend burgemeester Bijleveld daar. “En het heeft veel geld gekost. Te veel geld voor Almere alleen eigenlijk.” Bijleveld riep het Rijk daarom op om meer te doen voor komende edities. Anders zou dit volgens haar wel eens de laatste Floriade ooit kunnen zijn geweest. Toch is Bijleveld trots op haar stad. “Samen is het ons gelukt. Opgeven was geen optie en daar kunnen we trots op zijn.” 

Het was op de laatste dag van de Floriade drukker dan normaal. Mede door de kortingsacties en het mooie weer. Ook waren er veel bezoekers die op de laatste dag kwamen die voor de eerste keer naar de Floriade kwamen. “Ik ben hier nog nooit eerder geweest”, zegt een mevrouw die op een bankje zit, omringd door planten. Ze geniet zichtbaar. “We hebben een route uitgestippeld en we zien wel waar we uitkomen,” vertelt een man die ook voor het eerst kwam.

Van ver weg

Ook waren er veel bezoekers die van ver kwamen. Een stel uit Canada zegt “Dit kennen we niet”, zegt de man. Vooral de duurzaamheidsthema’s spreken hem aan. “Innovatief en heel erg inspirerend”, vult de vrouw aan. “Daarom heb ik mijn best gedaan om hier naartoe te komen.” 

Er waren ook problemen met het parkeerbeleid. Een man met een klein kind in een kinderwagentje vindt het apart dat je niet vlakbij het Floriadeterrein mag parkeren en kilometers om moest rijden, en dat terwijl er nog veel lege plekken zijn.

De meeste bezoekers van de Floriade reageren enthousiast en vinden het jammer dat de Floriade sluit. “Het maakt niet uit welke dag het is”, zegt een vrouw die voor het eerst op de tuinbouwtentoonstelling is en alles nog wil zien. Ze vindt het niet jammer dat dit de laatste dag is. “Je bent nooit te laat en je kan niet meer terug hè. Je moet het moment van de dag en de tijd leven. En dat is nu.”

Onze Ambassadeurs