Meer buitenkunst in Almere dankzij Floriade

Geschreven door Redactie

Floriade Expo 2022 heeft veel gebracht. De A6 is verbreed, het station vernieuwd en er komt een hele nieuwe woonwijk op het Floriadeterrein. Daarnaast zijn er ook veel kunstwerken in de stad gekomen vanwege de wereldtuinbouwtentoonstelling.

Wie ze wil bekijken en er meer over wil weten, kan meelopen met de Floriade Tour door Almere Centrum. Marie-Josée Röselaers heeft samen met de Kunstambassadeurs van stichting DKOR (Design Kunst Openbare Ruimte) de route ontwikkeld. “In Almere staan hele bijzondere kunstwerken, zeker in het centrum,” aldus Marie-Josée.

Het Gezin

Buitenkunst is een begrip in Almere. Het begon al met het allereerste beeld in Almere Haven, ‘Het Gezin’. Dit beeld van Jan Snoeck is in 1979 gemaakt en neergezet in het oudste stadsdeel van Almere. Sindsdien zijn er talloze kunstwerken bijgekomen. “In Nederland gold een bijzondere regel. Als er een publiek gebouw zoals een stadhuis, school of ziekenhuis werd gebouwd, moest 1% van het bouwbudget besteed worden aan een kunstwerk,” vertelt Marie-Josée. “Vandaar dat Almere er vol mee staat.”

Kunstambassadeurs

Om deze kunstwerken de aandacht te geven die ze verdienen, zijn de Kunstambassadeurs opgericht. Deze inwoners van Almere vertegenwoordigen hun favoriete kunstwerken. Ze hebben zich verdiept in het werk en de kunstenaar, en zorgen voor het onderhoud. De Kunstambassadeurs geven regelmatig tours langs de buitenkunst, met nu een speciale Floriade Tour.

Groene pleinen

Toen Floriade naar Almere kwam, was dat een uitgelezen kans om nog meer buitenkunst te plaatsen. Daarnaast wilde de gemeente de pleinen in het centrum van Almere ook groener maken. Bomen in openbare ruimtes geven namelijk schaduw, een plek om te schuilen voor de regen en verkoeling in de zomer. De vergroening van de pleinen is ook een belangrijk onderwerp in de Floriade Tours. Daarom sponsort Groen & Gezond Almere de Floriade Tour; Groen & Gezond Almere is een afdeling van de gemeente die zich inzet voor de groene stad van de toekomst.

Zeegroene loper

De Floriade Tour voert je langs verschillende kunstwerken in Almere Centrum. De Zeebank voor het stadhuis komt aan bod, de Stad op Waterspiegel bij het station en de Flower-Power-walk-Expo tussen het ziekenhuis en de Esplanade. De tours beginnen altijd in het Infocentrum Almere aan de Donjon 3. Hier staat de replica van de Zeebank van de Zeegroene Loper, gemaakt door Mothership en de Collectie Almere. De zeegroene loper is de route door Almere Centrum richting Floriade Expo 2022, waarlangs verschillende groene pleinen en kunstwerken te zien zijn.

Buitenkunst leeft

De deelnemers van de Floriade Tours komen uit alle windstreken, maar er lopen ook opvallend vaak stadsgenoten mee. “Dat vind ik wel verrassend.” Dat de buitenkunst leeft in Almere, moge duidelijk zijn. “Ons belangrijkst doel is om de buitenkunst onder de aandacht te brengen,” vertelt Marie-Josée over de Kunstambassadeurs. “We willen er vooral voor zorgen dat het niet verdwijnt. Kunstwerken zijn ons jonge erfgoed. Het is kwetsbaar, voordat je het weet is er een kunstwerk weggehaald. Mensen raken echt gehecht aan zo’n bijzondere plek in hun omgeving.” Een goed voorbeeld hiervan is de Globe, op het Globeplein. “Die was ineens verplaatst. Bewoners en winkeliers zijn toen gaan protesteren en hebben ervoor gezorgd dat het kunstwerk terugkwam op de oude plek.”

Je kunt nog steeds meedoen met de Floriade Tours! Ze zijn op 11 september en 25 september. De kosten zijn 5 euro per persoon; kinderen tot 16 jaar mogen gratis mee. Meld je aan via info@kunstambassadeurs.nl

Meer informatie: kunstambassadeurs.nl

Onze Ambassadeurs