Start hoger beroep fatale drugsdeal bij Stadhuisplein

Geschreven door Redactie

Het gerechtshof in Leeuwarden heeft een begin gemaakt met het hoger beroep over een fatale drugsdeal in Almere in 2019. Bij een schietpartij in een woning aan het Stadhuisplein kwam een 35-jarige man om het leven. Woensdag was er een inleidende pro formazitting.

Twee mannen zijn afgelopen februari door de rechtbank in Lelystad veroordeeld tot celstraffen van veertien jaar. Het vonnis kwam overeen met de eis van het Openbaar Ministerie.

Yousen El M. (21) uit Kudelstaart (gemeente Aalsmeer) is in hoger beroep gegaan. De andere man, de 26-jarige Youseff Ben Hamou uit Amsterdam, is voortvluchtig. Hij is bij verstek veroordeeld. Ben Hamou, een vuurwapengevaarlijke kickbokser, staat op de Nationale Opsporingslijst.

Drugsdeal

Het slachtoffer was afkomstig uit Utrecht. Hij had op 21 december 2019 met vier mannen afgesproken in een woning aan het Stadhuisplein om drugs te verkopen. Vrijwel direct na binnenkomst kwam het volgens getuigen tot een gevecht en de schietpartij. Het slachtoffer werd drie keer geraakt. Zijn halfbroer werd ook beschoten, maar niet getroffen. De twee daders zouden er met een rugtas vandoor zijn gegaan. Daarin zat een onbekende hoeveelheid cocaïne.

De mannen wilden de slachtoffers doodschieten om de diefstal van cocaïne te verhullen, aldus de rechtbank in februari. Daarmee is er sprake van zogeheten gekwalificeerde doodslag en een poging daartoe. Dat niet duidelijk is geworden wie van de twee zou hebben geschoten, maakte voor de rechtbank niet uit. Het duo had namelijk nauw samengewerkt.

Nog geen datum behandeling

De advocaat van El M. kondigde woensdag in het hof aan dat hij binnen twee weken extra onderzoekswensen zal indienen. Ook zei hij dat El M. een verklaring wil afleggen. Tot nu toe heeft de man weinig over de zaak losgelaten. De raadsman gaat met het OM bekijken waar en wanneer het verhoor kan plaatsvinden. El M. blijft in voorarrest zitten. De zaak is voor maximaal drie maanden aangehouden. Dan volgt waarschijnlijk eerst weer een inleidende zitting. Wanneer het hoger beroep uitgebreid wordt behandeld, is nog niet bekend.Onze krant nog niet ontvangen?