Omwonenden balen van woningbouw op supermarkt

Geschreven door Redactie

De omwonenden van de Vomar in Almere Haven willen dat het plan voor 21 appartementen op het dak van de supermarkt wordt aangepast. Er zijn twee verdiepingen appartementen aan de voorzijde gepland en één aan de achterzijde. Deze bouwlagen stonden voorheen andersom op het dak, toen er kantoren boven de winkel zaten. De naaste buren willen dat de appartementen op een vergelijkbare manier worden neergezet als de gesloopte kantoren.

Omwonenden Marco ter Beek en Iris Beckers maakten vorige week donderdag hun bezwaren duidelijk in de gemeenteraad. Dit omdat het stadsbestuur hun kritiek in februari opzij schoof. De naaste buren zagen de Vomar onlangs met drie meter uitbreiden richting hun huizen. Het pand is dichterbij gekomen en door de smalle steeg is er overlast van wildplassers en drugsgebruikers. Toch zijn de omwonenden meer ontstemd over de nieuwe invulling van het dak van de Vomar.

Ter Beek keek voorheen over de kantoren heen, maar kijkt in de nieuwe situatie tegen tweelaagse bebouwing aan. Hij vreest voor minder privacy en daglicht. "Als de architect het plan had opgepakt om het te laten zoals het was, was er niets aan de hand geweest", zegt hij. Beckers vreest daarnaast dat haar huis minder waard wordt door de huidige opzet. "Het vraagt veel van onze privacy en daglicht en we zijn nooit gehoord in de plannen die de gemeente had", zegt zij.

De buurtbewoners willen graag met de gemeente in gesprek om tot een oplossing te komen. Beckers: "Wij willen dat er wordt gekeken hoe het anders gebouwd kan worden." De PVV was vorige week donderdag één van de weinige raadsfracties die het opnam voor de omwonenden: de partij betreurde de gang van zaken. De ChristenUnie was nog in twijfel, andere partijen hadden vragen over de participatie in het bouwplan. 

De gemeenteraad praat momenteel verder over het plan voor de geplande appartementen aan de Kruisstraat. Ter Beek en Beckers geven aan dat zij juridische stappen zullen zetten als de bebouwing op het dak niet wordt aangepast.Onze Ambassadeurs