Tekort aan stroom gaat problemen op spoor geven

Er wordt door ProRail gewaarschuwd voor een tekort aan stroom, waardoor op zo’n zestig baanvakken, een spoorgedeelte tussen twee stations, geen extra treinen kunnen rijden in Nederland. Er staat ook niet genoeg spanning op de bovenleiding voor nieuwe of langere treinen. 

Mochten de stoomproblemen niet aangepakt worden, dan kan niet worden ingespeeld op de groei van het aantal reizigers die voor de komende 20 jaar worden verwacht, zegt ProRail.

Door zogenaamde onderstations worden de bovenleidingen van het spoor van stroom voorzien. Om de 3 kilometer staan die op de drukste trajecten, op de rustigere trajecten om de 14 kilometer.

Er moeten meer onderstations komen en meer of grotere transformatoren om het stroomtekort structureel aan te pakken. Zo kan er meer elektriciteit naar de bovenleidingen vervoerd worden.

ProRail moet aankloppen bij het kabinet voor grote investeringen, zoals investeren in de grote aantallen reizigers die volgend jaar naar de Formule 1 zullen komen, waarbij 300.000 bezoekers over een periode van drie dagen worden verwacht.


Onze Ambassadeurs