'Geldschieters vrouwenlustpil vechten onderling om hun geld'

Geschreven door Redactie

De investeerders in het Almeerse bedrijf Emotional Brain, dat lustpillen voor vrouwen zou ontwikkelen, zijn onderling aan het vechten om hun geld terug te krijgen, schrijft de Volkskrant. Het bedrijf heeft financiële problemen en heeft van de rechtbank uitstel van betaling gekregen.

Een groep aandeelhouders probeert nu onder leiding van zakenman en VVD-prominent Cees Meeuwis het 'intellectueel eigendom' van het bedrijf, zoals de patenten op de pillen, onder te brengen in een nieuw bedrijf, schrijft de krant. De oprichter van Emotional Brain, Adriaan Tuiten, zou met deze groep meewerken.

Andere investeerders zijn bang dat ze met lege handen achterblijven en stappen mogelijk naar de Ondernemingskamer om het plan tegen te houden, meldt de Volkskrant. Eén geldschieter zou oprichter Tuiten beschuldigen van gerommel met geld en daagt hem voor de rechter. Hij heeft ook voor miljoenen beslag gelegd bij andere bedrijven van Tuiten.

In totaal is er rond de 42 miljoen euro in Emotional Brain gestoken. Zo leende de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) het bedrijf in totaal circa 4,5 miljoen euro, waarvan de aflossing en rente bij de lening opgeteld mocht worden. Dat bedrag is inmiddels opgelopen tot 8,4 miljoen euro. Ook bekende Nederlanders en vermogende zakenlieden, zoals de familie Companjen van Bakker Bart, voormalig ING-topman Jan Hommen, FVD-Kamerlid Olaf Ephraim en componist John Ewbank stopten geld in de mislukte ontwikkeling van de lustpil.

Ook het investeringsbedrijf Horizon B.V. van de provincie Flevoland heeft aandelen in het bedrijf. Hoeveel wil de provincie niet zeggen. Gedeputeerde Staten hebben laten weten dat die investering 'is terugverdiend door de ontvangen rendementen'. De Volkskrant noemt dat opmerkelijk, omdat Emotional Brain nog nooit dividend zou hebben betaald. Uit interne stukken zou blijken dat het bedrijf eind 2018 nog een schuld van 550.000 euro had aan Horizon B.V.. Ook zou toen zijn afgesproken dat Emotional Brain voorlopig geen rente over de lening zou betalen vanwege financiële problemen. De provincie wilde hier volgens de krant niet op reageren omdat de interne stukken geen 'openbare informatie zijn'.


Onze krant nog niet ontvangen?