Jaarlijks budget voor buurtontmoetingsplek in eigen beheer

Geschreven door Redactie

Almeerders die hun eigen buurtontmoetingsplek willen opzetten, kunnen binnenkort rekenen op een structurele subsidie van de gemeente.

Dat staat in de nieuwe plannen voor het welzijnsbeleid in de stad.

Ondanks bezuinigingen van 1,5 miljoen euro wordt er jaarlijks drie ton uitgetrokken voor buurtontmoetingsplekken in eigen beheer.

Dat Almeerders zelf iets in hun buurt willen opzetten, blijkt uit de visie op buurtontmoeting die gemeente dit jaar maakte. Daarin staat: "De laatste jaren zien we in Almere steeds meer initiatief bij bewoners, die met elkaar een buurtontmoetingsplek opzetten, inrichten, beheren en exploiteren". Deze ideeën ontstonden bijvoorbeeld omdat de dichtstbijzijnde buurtontmoetingslocatie was gesloten, te ver weg stond, was verhuurd of bestemd was voor andere doelgroepen.

Maar de plekken die voor en door Almeerders worden gerund, staan volgens de gemeente nu onder druk. Er is namelijk geen vaste plek waar zij geld kunnen krijgen voor hun initiatief. Daardoor is het onduidelijk of de locaties open kunnen blijven en of de huur betaald kan worden. 

Buurthuizen in eigen beheer veel goedkoper

Omdat er geld geïnvesteerd wordt in buurthuizen in eigen beheer, gaat dat wel ten koste van buurtcentra die in eigendom zijn van Stichting De Schoor. Op dat budget wordt 200.000 euro bezuinigd. Zeventien buurtontmoetingsplekken in Almere die door inwoners zelf worden gerund, kunnen open blijven voor 164.000 euro. Dit is voor de gemeente dus veel goedkoper.

Of de gemeenteraad van Almere ook vindt dat er structureel geld vrij gemaakt moet worden voor buurtontmoetingsplekken in eigen beheer, moet nog blijken. De gemeenteraad vergadert er 20 mei voor het eerst over.


Onze Ambassadeurs