Versoepelingen onder voorwaarde: recreatieparken en sportscholen weer open

Geschreven door Redactie

Attractieparken en dierentuinen mogen vanaf 19 mei weer open. Ook mag er vanaf die dag weer binnen gesport worden. Terrassen mogen van 06.00 uur tot 20.00 uur open en sekswerkers mogen weer aan de slag.

Dat zijn de voornaamste versoepelingen die demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge dinsdagavond hebben aangekondigd tijdens een persconferentie.

Er is wel een voorwaarde aan de versoepelingen: het aantal opnames in ziekenhuizen en op de ic's moeten genoeg gedaald zijn. Volgens het Outbreak Management Team moet het aantal ziekenhuisopnames 20 procent lager zijn om de versoepelingen verantwoord door te kunnen voeren. "Het is een positief besluit, maar met een veiligheidsklep", aldus Rutte. Volgens de demissionair premier komt het daarbij niet aan op een enkele procent. Op maandag 17 mei hakt het kabinet definitief de knoop door.

Andere versoepelingen die - onder voorbehoud - zijn aangekondigd, is dat er vanaf volgende week woensdag weer met dertig man buiten gesport mag worden. Er mogen geen wedstrijden gehouden worden, er mag geen publiek bij zijn en de kleedkamers en douches blijven gesloten. Zwembaden mogen ook weer open. Voor alle sportscholen geldt: er mag met maximaal twee personen gesport worden, op anderhalve meter, met in totaal maximaal dertig man per ruimte. Ook hier moeten de douches en kleedkamers gesloten blijven, met uitzondering van die in de zwembaden.

Openluchtrecreatie mag ook weer open. Rutte noemde onder meer klimbossen of midgetgolf als voorbeeld. Daarvoor geldt: maximaal één persoon per tien vierkante meter. Er moet vooraf gereserveerd en geregistreerd worden, en er moet bij de ingang een checkgesprek plaatsvinden. Voor pretparken en dierentuinen geldt dat alleen de attracties in de open lucht open mogen. Overdekte achtbanen of dierenverblijven moeten dus dicht blijven voor publiek.

Openluchttheaters, -musea en -monumenten mogen weer open. Ook daarvoor moet gereserveerd worden, voor maximaal twee personen boven 12 jaar uit verschillende huishoudens. Registreren en een checkgesprek vooraf is verplicht. Als er overdekte toiletten zijn, mogen die wel open. Muziek- en dansscholen mogen ook weer open, maar er mogen geen groepslessen gegeven worden. Ook hiervoor geldt: vooraf reserveren, vooraf een checkgesprek, maximaal twee personen en op anderhalve meter.


Onze Ambassadeurs