Programma Nieuwe Natuur draagt bij aan natuurbeleving

Geschreven door Redactie

Nieuwe uitzichtpunten in Etalagegebied Oostvaardersplassen

Het Etalagegebied van de Oostvaardersplassen is sinds kort maar liefst 4 nieuwe uitzichtpunten rijker.

Ze liggen tussen de Lage Vaart en snelweg A6. Dit gebied van zo’n 210 hectare is ingericht in het kader van het Programma Nieuwe Natuur van Provincie Flevoland. Op 26 maart openden de bestuurders van beide organisaties, gedeputeerde Harold Hofstra van Provincie Flevoland en Susan Bonekamp, gebiedsmanager van Staatsbosbeheer in Flevoland de nieuwe publieksvoorzieningen officieel. Helaas zonder publiek, in verband met de coronamaatregelen.

Uitzicht op nieuwe natuur

Drie uitzichtpunten zijn gerealiseerd in het gebied langs de Trekweg. Dankzij de schermen op de heuveltjes kunnen bezoekers van het afwisselende uitzicht genieten zonder de vogels te storen. Dit gebied is speciaal ingericht als voedselgebied voor kiekendieven en andere (roof)vogels. Door afwisselende stroken van landbouwgewassen, wilde bloemen en grassen en randen met besdragende struiken en poelen is het gebied aantrekkelijk voor muizen en daarmee ook voor roofvogels, reigerachtigen en tal van andere dieren. Ook zijn in het gebied veel reeën te zien. “Met dit Nieuwe Natuur project dragen we bij aan het leefgebied voor vogels én de natuurbeleving voor bezoekers van Nationaal Park Nieuw Land” aldus Susan Bonekamp, gebiedsmanager bij Staatsbosbeheer.

Natuurtheater

Bij de kruising van de Lage Vaart en de Lage Dwarsvaart ten zuiden van de Hollandse Hout is een wel heel bijzonder uitzichtpunt gerealiseerd. Een fraai vormgegeven komvormig betonnen element met verschillende zithoogtes vormt een klein natuurtheater van waaruit in het schemer bevers te zien zijn die in dit gebied leven. Maar het kan ook een locatie zijn voor culturele initiatieven in de natuur. Het ontwerp is van Movaris en volledig betaald vanuit het programma Nieuwe Natuur. “Hiermee brengen we mensen en natuur letterlijk in verbinding met elkaar. Een belangrijke doelstelling van het programma Nieuwe Natuur” aldus gedeputeerde Harold Hofstra.

Het uitzichtpunt met de voorlopige naam ‘Beverburcht’ is te bereiken via een nieuw half verhard fietspad van 4 kilometer vanaf de Lage Knarsluis. In het gebied zijn daarnaast 45 hectare nieuw bos en een genenbank met oer-Nederlandse boom- en struiksoorten gerealiseerd.

Programma Nieuwe Natuur

Versterken en verbinden was het motto van het projectvoorstel dat Staatsbosbeheer in 2014 in het kader van het programma Nieuwe Natuur van Provincie Flevoland deed voor het Etalagegebied van de Oostvaardersplassen. In oktober 2013 is provincie Flevoland gestart met het programma Nieuwe Natuur. Met het programma Nieuwe Natuur stelt de provincie Flevoland particulieren en natuurorganisaties in staat zelf toegankelijke en beleefbare natuur te ontwikkelen. Nieuwe natuur, die ontstaat vanuit de behoefte van Flevolanders. Natuur dicht bij hun eigen woonomgeving. En natuur die op termijn zelfstandig en zonder overheidssteun door de betrokken burgers en organisaties wordt beheerd. Inmiddels zijn vijf projecten afgerond en de andere projecten projecten, waaronder het Etalagegebied, volop in uitvoering.






Onze Ambassadeurs