Leefbaar Almere: Datacenter moet akker op het dak krijgen

Geschreven door Redactie

ls het aan Leefbaar Almere ligt komt er alleen een datacenter in Almere, als er biologische landbouw op het dak komt. "Als een soort ecologisch spektakelstuk", opperde raadslid Elian van Nunen donderdagavond. Het stadsbestuur vroeg zich tijdens de Politieke Markt af, wat de gemeenteraad terug wil zien in een onderzoek naar de mogelijkheid voor een groot datacenter in Oosterwold.

Leefbaar Almere ziet het liefst ook wandel- en fietspaden op het dak van het datacenter. "Zo kun je genieten van de verre weidse uitzichten van de polder", zegt Van Nunen. Sven van der Burg (D66) ziet dit ook wel zitten. "Zo'n weiland optillen lijkt ons wel wat. Als we hier toch mee moeten dealen laten we het dan het meest duurzame datacenter ter wereld maken." Hij vraagt zich tegelijk wel af of deze plannen ook reëel en haalbaar zijn.

Andere onderwerpen die aan de orde kwamen waren het inpassen van 'zo'n grote doos' in het landschap en het energieverbruik van een datacenter. Volgens Marjolijn Veenstra (Partij voor de Dieren) zou het "zuur zijn als zo'n datahub alle energie zou wegpikken". Ook zou het dan lastig worden om de groene doelen van de Regionale Energiestrategie te halen.


Onze Ambassadeurs