Almeerse startup redt marmer van afvalberg

Geschreven door The blue marble

De 24 jarige Victor Schaap is deze winter gestart met het redden van marmer. Zijn missie? De grondstoffen die we in de stad hebben zoveel mogelijk omzetten naar nieuwe producten. Want de aarde raakt op en dat moet anders vindt hij. 

De Almeerse student werd geïnspireerd door de eerste foto die ooit is genomen vanuit de ruimte. Voor het eerst kregen we op aarde een kijkje op grote hoogte naar ons thuis. Bijzonder, maar het heeft ons ook wakker geschud. Want, met deze blauwe knikker ging het niet goed. Vervuiling en een groot zichtbaar gat in de ozonlaag. Dat moest toen, en vandaag nog steeds, anders vindt ook Victor.

We moeten anders om gaan met de enige aarde die we hebben. Ze raakt namelijk uitgeput door de enorme hoeveelheid grondstoffen die we van haar vragen. Dat is niet houdbaar en daarom gaat de Almeerse student aan de slag met het redden van grondstoffen uit de stad. 

The blue marble is in de winter van 2020 opgericht door de Almeerse ondernemer Victor Schaap. Hij is al sinds 2017 werkzaam bij een internationaal opererend marmerbedrijf, gevestigd in Almere, en zag daar een kans om gerecycled marmer te maken van de reststroom die ontstaat bij de productie van woonaccessoires.

Bij The blue marble wordt er uitsluitend afgekeurd marmer gebruikt. De allerkleinste stukjes waar geen producten meer van gemaakt kunnen worden doneren zij aan het onderwijs, waar de steen gebruikt wordt voor allerlei circulaire projecten.

Hoe zij van afval een nieuw product maken?

The blue marble redt het marmer van de verpulver door per stuk te bekijken wat er mogelijk is. Soms volstaat een hoekje zagen of beschadigingen polijsten al om er een mooi product van te maken. Er wordt veel veel liefde en aandacht in ieder product gestoken. Omdat het bedrijf werkt met een reststroom, is ieder product uniek en is er geen voorraad.

26 en 27 Juni zal The blue marble te vinden zijn bij de open atelier dagen in samenwerking met Kurkkeurig bij Ateliers de Steiger 206 in Almere Haven. Kom jij ook?

Onze Ambassadeurs