Overheid stuurt vandaag controlebericht NL-Alert

Geschreven door Redactie

De overheid verstuurde vandaag om 12 uur een NL-Alert controlebericht. Door deze test kan de overheid controleren of alle systemen goed werken.

Het controlebericht wordt elk half jaar verstuurd. In de tekst staat duidelijk aangegeven dat het om een test gaat. Ontvangers hoeven dus geen veilig heenkomen te zoeken of andere actie te ondernemen. Het bericht bevatte verder een verwijzing naar een website met meer informatie over het alert.

De tekst in de alert is zowel in het Nederlands als in het Engels, omdat de melding ook binnenkomt op toestellen van buitenlanders die vandaag in Nederland zijn.

Meerdere berichten

Het kan soms voorkomen dat je meerdere berichten ontvangt. Dit gebeurt onder meer wanneer je de melding van het NL-Alert controlebericht niet goed wegdrukt. De alert blijft zich dan opnieuw aanbieden, totdat hij 'gelezen' wordt. Ook kan volgens de overheid op Android-apparaten een herhaalfunctie zijn ingesteld voor algemene berichtgeving, waardoor het NL-Alert opnieuw wordt getoond.

Een andere verklaring kan zijn dat een mobiele telefoon het NL-Alert kan ontvangen op twee kanalen. NL-Alert wordt namelijk uitgezonden via twee verschillende kanalen: het ene kanaal is voor oude mobiele telefoons en het andere kanaal voor moderne telefoons. Sommige mobiele telefoons gebruiken beide kanalen waardoor die telefoons het NL-Alert dubbel ontvangen.

Geen bericht ontvangen?

Er kunnen meerdere redenen zijn waarom een NL-Alert niet ontvangen wordt. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer een toestel geen bereik heeft of tijdelijk op vliegtuigstand staat. De alert komt dan mogelijk later alsnog binnen.

NL-Alert uitschakelen

Een mobiele telefoon staat standaard goed ingesteld om NL-Alerts te ontvangen. Wie geen controleberichten meer wil ontvangen, kan dit uitschakelen op zijn of haar toestel. De overheid wijst erop dat er dan ook geen waarschuwingsberichten meer binnen komen wanneer er wel echt sprake is van een noodsituatie.

De NL-Alert verschijnt overigens tegenwoordig niet meer alleen op mobiele telefoons, maar is ook op steeds meer digitale reclameborden en reisinformatieschermen in het openbaar vervoer te zien.

Onze Ambassadeurs