Hoeveelheid grofvuil in de straat binnen vijf jaar verdubbeld
De hoeveelheid grofvuil dat langs de Almeerse straten wordt gezet is in vijf jaar tijd meer dan verdubbeld. Dit blijkt uit cijfers van de gemeente Almere.
In 2015 werd nog drie miljoen kilo grofvuil langs de weg gezet, vorig jaar ging het om bijna acht miljoen kilo. Bijna de helft van deze spullen wordt niet aangemeld bij de gemeente.
Inwoners van de stad lijken zich steeds meer te ergeren aan de afvaldumpingen. Op Twitter delen geïrriteerde Almeerders al langere tijd foto's van gedumpte bankstellen, oud laminaat en kartonnen dozen in hun straat. Volgens een woordvoerder van de gemeente is het lastig om voor eerdere jaren een onderscheid te maken tussen grofvuil dat wordt neergezet om op te halen en niet aangemelde afvaldumpingen. Het totaal aantal kilo's van zowel dumpingen als grofvuilafspraken geven volgens de woordvoerder wel een beeld van de groei van het afvalaanbod in Almere.
"Er zijn verschillende redenen waarom het onderscheid niet altijd te maken is. Soms staat er afval waarvoor een afspraak is gemaakt en zetten anderen daar afval bij. Ook komt het voor dat een vuilniswagen die afspraken afgaat, tijdens die rit ook een dumping meepakt. Tot slot komt het ook voor dat een grofvuilwagen onze wagen voor dumpingen meehelpt, omdat een dumping te groot is."
Marjolijn Veenstra, gemeenteraadslid voor de Partij voor de Dieren, vindt de afvalcijfers schokkend. "Afval trekt afval aan. En op deze manier is het dweilen met de kraan open. Zolang die afvaldumpingen niet op orde zijn en worden aangepakt, zal er alleen maar meer afval bijkomen."
Veenstra denkt dat het college van burgemeester en wethouders er goed aan doet om te starten met een voorlichtingscampagne over afvaldumpingen. "Almeerders blijken voorlichting hard nodig te hebben. Dumpingen horen grofvuilmeldingen te worden. En dat zijn ze nu niet. Deze cijfers laten zien dat het zeker urgenter wordt dat er sneller gereageerd moet worden op afvaldumpingen vanuit de gemeente."
Er werden vorig jaar 218 boetes uitgedeeld voor het dumpen van afval in de stad. In 113 van die gevallen kon er een boete worden uitgeschreven nadat er persoonsgegevens tussen het afval werden gevonden.
De gemeente hoopt al jaren de hoeveelheid afval te laten dalen. Zonder succes, zo blijkt. Almeerders moeten door de enorme hoeveelheden grofvuil in de stad ruim drie weken wachten voordat hun oude spullen worden opgehaald. De gemeente haalt iedere dag afval op bij 160 adressen.
Later deze maand praat de gemeenteraad over het afvalprobleem in de stad.