Wie een huis wil kopen is gemiddeld 4 ton kwijt

Geschreven door Redactie

De huizenmarkt is nog steeds oververhit: veel vraag en zeer weinig aanbod. Voor een bestaande woning werd de afgelopen maanden gemiddeld 410.000 euro betaald, meldt makelaarsvereniging NVM. Dat is maar liefst 20 procent meer dan een jaar geleden.

Nog nooit stegen de huizenprijzen zo veel sinds de eerste NVM-meting in 1995. Een appartement is relatief het goedkoopst met een prijs van 344.000 euro (+20 procent). De prijs van een vrijstaande woning is het hardst gestegen: met ruim 23 procent naar 618.000 euro.

Dit overtreft alle eerdere verwachtingen, zegt NVM-voorzitter Onno Hoes. Hij roept de overheid op om de overspannen woningmarkt aan te pakken. "Het aanbod droogt nog steeds verder op en kopers doen er werkelijk alles aan om een woning te kunnen bemachtigen."

NVM-makelaars verkochten in het tweede kwartaal ruim 34.000 bestaande woningen. Maar door het lage aanbod van huizen was die verkoop 12 procent minder dan een jaar eerder en konden kopers gemiddeld kiezen uit minder dan twee huizen. De makelaarsvereniging spreekt over het algemeen van een tegenvallend voorjaar. Wel werden bijna een kwart meer nieuwbouwwoningen verkocht dan vorig jaar, ruim 9000 huizen.Wij zijn jarig dus wij trakteren!
Doe mee en win mooie prijzen!
Bekijk hier alle prijzen