Hoveniersmaandag

Geschreven door Redactie

Ieder jaar wordt op de derde maandag in juli Hoveniersmaandag gevierd.

Vroeger was dit het moment waarop de meiden en knechten die in de tuinen werkten hun jaarloon kregen.

Ook was het de eerste dag van de Utrechtse jaarmarkt en kermis. Met hun loon op zak trokken de meiden en knechten massaal naar de kermis en beleefde daar de tijd van hun leven. Ze aten zichzelf tonnetje rond en gingen deelde daarna met meerdere partners het bed.

De burgerlijke elite kwam eind negentiende eeuw tot de conclusie dat de kermis te onzedelijk en onbeschaafd zou zijn. Zij drongen daarom ook aan om de kermis te verbieden. Ook in Utrecht werd de petitie massaal ondertekend om de jaarmarkt met kermis af te kunnen schaffen. Burgemeester Reiger ging zelf een kijkje nemen op de kermis en vond het wel meevallen, dus werd de kermis in Utrecht niet verboden. De kermis werd tijden de eerste wereldoorlog tijdelijk stopgezet. In 1919 was de Utrechtse kermis officieel voorbij.Onze Ambassadeurs