Zomertijd: pas op voor overstekend wild

Geschreven door Redactie

Automobilisten moeten vanaf maandag in de ochtend- en avondspits extra alert zijn op overstekende dieren. De zomertijd die dit weekend ingaat, zorgt er elk jaar voor dat er meer aanrijdingen zijn met wilde dieren, waarschuwt de Jagersvereniging.

Het tijdstip van de spits verschuift precies naar de momenten dat reeën, herten en wilde zwijnen zich verplaatsen.

De zomertijd gaat in de nacht van zaterdag op zondag in. Om 02.00 uur gaat de klok één uur vooruit. Dat betekent dat de nacht een uur korter duurt en het een paar dagen gevoelsmatig vroeger is dan de klok aangeeft. In de ochtend is het langer donker, de avonden zijn langer licht. 

Het openbaar vervoer blijft in de nacht van zaterdag op zondag de wintertijd aanhouden. Pas als de zondagsdienstregeling begint, rijden de bussen en treinen volgens de zomertijd.

Europa wil tijdwisseling afschaffen

De afwisseling zomer/wintertijd is omstreden. Zo zeggen critici dat het bioritme van de mens in de war raakt, wat tot ziekte zou kunnen leiden. In 2018 gaf 80 procent van de gevraagde 4,6 miljoen Europeanen aan voor afschaffing van de zomertijd te zijn. Waarschijnlijk is het dit jaar ook een van de laatste keren dat de klok verzet moet worden. Het Europees Parlement heeft er onlangs mee ingestemd dat er per 2021 een einde kan komen aan de omschakeling van de klokken.

Flevoland wil het liefst zomertijd

De EU-lidstaten kunnen dan zelf beslissen of ze overstappen op permanente zomer- of wintertijd. Volgens een enquête van het ministerie van Binnenlandse Zaken willen de meeste Nederlanders, 41 procent, dat het altijd wintertijd wordt. In Flevoland hebben de meeste mensen een voorkeur voor zomertijd, blijkt uit een Facebook-poll van Omroep Flevoland.



Onze Ambassadeurs