Wat doe je als je onverwacht een nestje konijnen hebt?

Geschreven door Redactie

Het wil nog wel eens gebeuren, ineens heb je een nestje met kleine baby konijntjes.

Bij konijnen valt het bijna niet op als ze zwanger zijn. Als je als eigenaar niet weet waar je op moet letten kan je dus voor een schattige kraamverrassing komen te staan.

Een konijn heeft niet veel tijdig nodig voor een bevruchting, ze planten zich heel snel voort. Eén keertje samen zijn kan al genoeg zijn.

Toch een ander geslacht

Hoe kan dat nou? Je had twee vrouwtjes maar nu heb je toch ineens een nestje. Het geslacht van een konijn wordt regelmatig verkeerd bepaald. En zo zit je dus ineens met allemaal baby konijntjes. Maar geen paniek! Hieronder lees je wat tipt om de kleintjes toch zo goed mogelijk te kunnen verzorgen. Maar eerst iets belangrijks: haal de ram weg bij het nest! Het vrouwtje kan direct weer worden gedekt en dat is natuurlijk niet wat je wil.

Controleer het nest

Het is belangrijk dat je het nest op de eerste dag goed controleert. Neem de geur van het nest over door je handen door het zaagsel halen. Vervolgens voel je of alle jongen warm zijn. Helaas gebeurt het regelmatig dat jonkies het niet redden, haal de overleden jongen uit het nest.

Goed voeren

Piepen de kleintjes veel? Dan kan het zijn dat ze te weinig eten hebben. Zeker in de eerste dagen is voeding erg belangrijk. Uit de voeding worden de benodigde voedingstoffen gehaald om evenwichtig op te groeien. Heb je het vermoeden dan de kleintjes honger hebben? Informeer even bij de dierenarts of ze extra voer nodig hebben.

Wennen aan de mensen

Laat de jonkies de eerste tien dagen zo veel mogelijk met rust en laat ze rustig opgroeien. Na ongeveer twee weken kun je de kleintjes langzaam aan mensen laten wennen.

Neem de tijd, heb geduld. Als je de bovenstaande tips goed opvolgt zal je zien dat je als onervaren “konijnenfokker” de jongen goed zult grootbrengen.
Onze Ambassadeurs