Flevoziekenhuis akkoord met nieuwe parkeerbeleid gemeente

Geschreven door Redactie

Flevoziekenhuis akkoord met nieuwe parkeerbeleid gemeente

De gemeente Almere zegt dat het Flevoziekenhuis akkoord is met het nieuwe parkeerbeleid dat geldt vanaf 1 januari. Door invoering van het beleid was het personeel eind vorig jaar bang dat het op hoge kosten werd gejaagd. Volgens de gemeente is daar geen sprake van. Een woordvoerder zegt dat "de kou nu uit de lucht is" tussen beide partijen.

Het personeel had eind vorig jaar zorgen geuit in een interne brandbrief. De ziekenhuisdirectie is vervolgens in gesprek gegaan met de gemeente.

Aan beide kanten zou nu begrip zijn voor het nieuwe beleid, meldt de gemeentewoordvoerder. Verder zegt hij dat er nog wordt besproken of de nieuwe situatie hier en daar verbeterd kan worden voor het personeel. Hoe het ziekenhuis tegen de kwestie aankijkt is niet bekend. De woordvoerder wil niet reageren op vragen daarover.

Wat waren de problemen?

Voor het ziekenhuispersoneel is de mogelijkheid voor het gebruik van een 'waardekaart' op het Hospitaalterrein en het Hennepveld sinds de invoering van het parkeerbeleid verdwenen. Daarmee konden ziekenhuismedewerkers voorheen dichtbij voor vijf euro per dag parkeren.

In het overdekte deel van het Hospitaalterrein, de Hospitaalgarage, is de waardekaart nog wél geldig. Dat geldt ook voor alle andere overdekte garages in het stadscentrum. Bijvoorbeeld die onder het stadhuis. Medewerkers die nu gebruik willen maken van de waardekaart, moeten dus verder weg parkeren.

Achteraf betalen

In de afgelopen jaren was het ook mogelijk om vooraf een kaartje te trekken bij de slagbomen op het Hennepveld. Daarmee kon achteraf betaald worden. Op die manier betaalden medewerkers precies voor de tijd dat ze er hadden gestaan.

Met de komst van het nieuwe beleid zijn de slagbomen verdwenen. Dat is gedaan vanwege een belastingvoordeel. Achteraf betalen is hierdoor alleen nog maar mogelijk met een parkeerapp. Wie daar geen gebruik van maakt, moet vooraf betalen voor een parkeerkaart. Hierdoor zouden de kosten voor medewerkers omhoog gaan, aangezien vaak niet in te schatten is hoe lang ze exact op de parkeerplaats staan.

Abonnement op kenteken

In het nieuwe beleid is een abonnement gekoppeld aan een kenteken. Het is dus niet meer mogelijk om met één abonnement meerdere auto's te parkeren. Bijvoorbeeld als er in een gezin sprake is van meerdere auto's. Dit pakte volgens de medewerkers financieel nadelig uit.

Het is volgens de gemeente nooit de bedoeling geweest om met één abonnement, meerdere auto's te parkeren. Daarom is de beleidsregel ingevoerd. De gemeente wil hier ook geen concessies in doen.

Eigen terrein

Een deel van het Hennepveld is eigendom van het ziekenhuis. Die parkeerplaats is alleen toegankelijk voor medewerkers. Er zijn volgens het ziekenhuis alleen niet genoeg plekken. Daarom mogen daar alleen medewerkers staan die nachtdienst hebben. Medewerkers van de operatiekamers hebben daar overdag trouwens wel een plekje. Verder staat er een kleine groep medewerkers met een abonnement.

Verder is er nog een aantal plekken vlak naast het ziekenhuis. Die zijn bedoeld voor dialysepatiënten en voor ouders die hun kinderen naar het kinderdagverblijf brengen, of halen. Medewerkers mogen daar niet staan.