Almeerse afvalvrijwilligers model op nieuwe vuilniswagens

Begin juli presenteerde wethouder Jan Hoek de eerste elektrisch legende vuilniswagen. De milieuvoordelen van deze nieuwe vuilniswagen zijn enorm.

Overal in almere ligt zwefafval. Maar gelukkig heeft almere veel inwoners die regelmatig in de buurt het zwerfafval opruimen. Bijvoorbeeld Eka Tanjung. Hij heeft een YouTube-kanaal met 30.000 volgers. Op zijn kanaal maakt hij regelmatig ‘afvalprikvlogs’. Of de 9-jarige Dani. Samen met zijn moeder Cindy zet hij zich in voor Justdiggit. Hij verzameld plastic statiegeldflessen in om in Kenia op een duurzame manier water op te vangen. Deze vrijwilligers zorgen voor een schone en duurzame stad en de gemeente is trots op hun. Zo trots zelfs, , dat ze model zijn op nieuwe vuilniswagens.

De nieuwe wagen is gedeeltelijk elektrisch. Hij rijdt wel op biodiesel maar de volle containers worden volledig elektrisch geleegd. Dit zorgt ervoor dat het dieselverbruik tot 50 procent minder is dan andere vuilniswagens. Daarnaast rijden de wagens op biodiesel. Dit zorgt voor een lagere CO2-uitstoot vergeleken met normaal diesel.