Column: waar blijft dat verbod nu?

Geschreven door Redactie

In zo’n 90 gemeenten schijnt er een lachgasverbod te zijn, althans volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Waarbij Arnhem helemaal lachgasvrij zou zijn. Deze gemeenten wilden niet wachten op een landelijk verbod.

Nu is het verbod beleid niet overal even duidelijk. In sommige gemeenten is het gebruik van lachgas verboden, wanneer dit tot overlast kan leiden. In een volgende gemeente mag men in bepaalde gebieden geen lachgas gebruiken en in weer een andere gemeente is er een verbod op de verkoop van het lachgas.

Landelijk Verbod

Het lijkt er op uit te draaien dat niet vóór het voorjaar van 2022 er een landelijk verbod op het recreatief gebruik van lachgas gaat komen. En waar draait het dan om en let nu op. In een brief aan de Kamer hebben demissionair minister Fred Grapperhaus (Justitie) en staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) gemeld dat er domweg geen geld is. Of zoals de heren aangaven “de kosten voor de handhaving van het verbod passen niet binnen de begroting van het ministerie van Justitie en Veiligheid” (uit een artikel van nu.nl van april 2021).

De kosten passen dus niet binnen de begroting, maar men houdt geen rekening met de kosten wat over een paar jaar op de begroting van Volksgezondheid gaat drukken. Al die verslaving dossiers. Cardiologen van het OLVG hebben reeds gewaarschuwd voor het gebruik van lachgas. Ze hebben in een jaar tijd vijf jonge patiënten behandeld. Ze hadden ernstige hart- en vaatproblemen opgelopen na het gebruik van lachgas. Bij een van de jonge patiënten moest zelfs een been worden afgezet.

In juni schreef ik reeds over het gebruik van die bekende lachgas canisters. Je komt ze tegenwoordig overal tegen, zelfs bij de bushokjes. Ze worden na gebruik gewoon weggegooid. En wat blijkt nu ondertussen gebeurd te zijn? Op 1 juli werden bijna 3.000 gasflessen met lachgas aangetroffen in een pand in Zeewolde. Natuurlijk zijn de gasflessen in beslag genomen en men probeert nieuwe ‘aankweek’ te voorkomen, middels een dwangsom.

De vraag is alleen of het werkt. Is er een lokale wet die zegt dat het niet mag, dan zit men goed. Op het moment dat die er niet is en niets officieel is vastgelegd, dan kunnen er nog wel eens meer problemen ontstaan. Kijkt nu niemand naar de gezondheid van de jongeren, die deze rotzooi gebruiken? Tenslotte kan je nog op vele verschillende plaatsen aan lachgas canisters komen. Tenslotte heb je de canisters in de keuken ook nodig. En ga nu niet zeggen, dat als je de canisters gaat kopen, dat men een papiertje moet tekenen dat het alleen voor de slagroomspuit gebruikt gaat worden. Wie gelooft dat nog.Onze Ambassadeurs