Waarom en wanneer winterbanden en zomerbanden wisselen?

Geschreven door Redactie

Bereidt jezelf en je gezin goed voor met deze handige tips!

Winterbanden geven je meer grip op de weg als de buitentemperaturen lager zijn.

De temperatuur heeft grote invloed op de werking van jouw winter-/zomerbanden met betrekking tot de remweg. Hieronder is in een voorbeeld uitgelegd waarom je winter- en zomerbanden moet wisselen. Het is aan te raden om je winterbanden te wisselen zodra de temperatuur onder de 7°C zakt.

Remweg van winterbanden vs zomerbanden

In de zomer heb je met winterbanden een langere remweg dan met zomerbanden. Dat komt omdat het profiel van winterbanden is ontworpen voor het gebruik op sneeuw en minder effectief is op droog wegdek. Bij een temperatuur van 15°C en een snelheid van 50 km/h kan een auto met zomerbanden op droog wegdek binnen 12 meter stilstaan.

Maar een auto met winterbanden heeft onder dezelfde omstandigheden zo’n 14 à 15 meter nodig. All-season banden doen het beter dan winterbanden, maar ook met deze banden zijn de remprestaties bij hoge temperaturen minder dan van zomerbanden: gemiddeld 25%.
Onze Ambassadeurs